Neoweb.nl

Voetafdruk van 'eerste Amerikanen' gevonden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.140
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Voetafdruk van 'eerste Amerikanen' gevonden
« on: July 06, 2005, 10:16:40 AM »
Voetafdruk van 'eerste Amerikanen' gevonden
 
bron:planet.nl
 
Britse onderzoekers hebben naar eigen zeggen in Mexico 40.000 jaar oude menselijke voetsporen aangetroffen.
De voetafdrukken werden in 2003 in een verlaten steengroeve vlakbij de vulkaan Cerro Toluquillo, niet ver van Puebla in Centraal Mexico aangetroffen. De als fossielen bewaard gebleven afdrukken zijn met behulp van lasertechnieken onderzocht. Als de conclusie van de Britse wetenschappers klopt, betekent dit dat de eerste mensen minstens 40.000 jaar geleden via de zee op het Amerikaanse continent terecht moeten zijn gekomen in plaats van 13.500 jaar geleden via een landbrug, zoals tot nu toe altijd werd gedacht.

De vondst van Silvia Gonzalez van de John Moores University in Liverpool en Matthew Bennett van de Bournemouth University, zou dus een oeroude theorie omver kunnen werpen. Volgens de Britse omroep BBC zijn de voetsporen gevonden aan de oever van wat ooit een kratermeer was. De onderzoekers geven toe dat hun vondst controversieel is en dat het veel getouwtrek tussen archeologen onderling zal gaan veroorzaken. "Maar we zijn klaar voor de strijd", aldus Gonzalez.

Theorie
De gangbare theorie luidt dat de eerste mensen tijdens de ijstijd van ongeveer 13.500 jaar geleden vanuit Siberië naar Alaska zijn getrokken doormiddel van een landbrug. Wetenschappers baseren zich hierbij op de vondst van werktuigen, die niet ouder dan 13.500 jaar zijn. Maar als de gevonden voetafdrukken inderdaad veel ouder dan dat zijn, is het volgens Gonzales waarschijnlijker dat de eerste mensen via het water zijn gekomen.

De Britse wetenschapper vermoedt dat ze zijn afgezakt langs de westkust van Amerika. "Wij denken dat er verscheidene migratiegolven waren, van verschillende groepen mensen op verschillende tijden." Volgens Gonzales begint het er hoe dan ook steeds meer op te lijken dat mensen niet alleen via Alaska het continent zijn binnengetreden. Maar waar deze eerste migranten dan vandaan kwamen, is haar nog een raadsel.

Uitgestorven
Gonzalez heeft wel een antwoord op de vraag waarom we tot nu toe nooit iets hebben geweten van deze allereerste kolonisten. Volgens haar is het goed mogelijk dat deze mensen, die wellicht voornamelijk jagers waren, zijn uitgestorven voor dat de 'nieuwe lichting' arriveerde. "Vandaar dat er geen genetisch nageslacht is waarmee we deze mensen zouden kunnen herleiden."

De conclusies van Gonzales en Bennett moeten nog nader worden geanalyseerd, maar als hun theorieën blijken te kloppen, dan moet de geschiedschrijving over de herkomst van de Amerikanen drastisch worden herzien.

link:
http://www.mexicanfootprints.co.uk/

Foto: Bournemouth University

Offline Benontherock

 • *****
 • 436
 • +135/-52
 • Gender: Male
 • Hij is fijn!
Re: Voetafdruk van 'eerste Amerikanen' gevonden
« Reply #1 on: August 29, 2005, 11:23:14 PM »
Dat kan alles zijn  :( trouwens de continenten lagen toen toch nog aan elkaar??? dus toen had je niet eens ee ijsbrug nodig. of ik moet er naast zitten wat natuurlijk ook kan.
Denk positief, denk creatief, denk realistisch, kortom denk goed ;)

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Voetafdruk van 'eerste Amerikanen' gevonden
« Reply #2 on: October 26, 2005, 08:28:02 PM »
Dat kan alles zijn  :( trouwens de continenten lagen toen toch nog aan elkaar??? dus toen had je niet eens ee ijsbrug nodig. of ik moet er naast zitten wat natuurlijk ook kan.

De continenten lagen 40.000 jaar geleden niet aan elkaar!
Ik vraag me wel af, hoe nauwkeurig je zo'n oude voetafdruk nog kan herleiden.