Neoweb.nl

Vondst van de eeuw' in Duitsland

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
Vondst van de eeuw' in Duitsland
« on: December 18, 2008, 10:27:35 AM »
AMSTERDAM - In het noorden van Duitsland, in de buurt van Hannover, is een slagveld ontdekt uit de derde eeuw na Christus. Dat hebben archeologen maandag bekendgemaakt.

Archeologen deden bij Kalefeld-Oldenrode op ongeveer veertig centimeter diepte zo'n zeshonderd vondsten, waaronder munten en wapentuig, zoals speren en pijlpunten. De vondst is belangrijk, omdat die nieuw licht werpt op de Romeinse aanwezigheid in het noorden van Duitsland.

Tot voor kort ging men ervan uit dat de Romeinen zich na de Slag in het Teutoburgerwoud hadden teruggetrokken in hun vestingen binnen de noordoostelijke grenzen van hun rijk, de Limes Germanicus. Die veldslag vond plaats in het jaar 9 na Christus.

Volgens regionaal archeologe Petra Lönne, die van 'de vondst van de eeuw' sprak, bewijzen de vondsten bij Kalefeld-Oldenrode echter dat er nog veel later door Romeinen en Germanen gevochten werd en dat die gevechten bovendien plaatsvonden buiten de grenzen van het Romeinse rijk.

De nieuwe vondst dateert volgens archeologen -die zich daarbij baseren op gevonden munten- namelijk uit de jaren 180-260 na Christus. En Kalefeld-Oldenrode ligt zo'n tweehonderd kilometer ten oosten van het Teutoburgerwoud, ver buiten wat tot nu toe werd gezien als het gebied waarop de Romeinen zich na het jaar 9 hadden teruggetrokken.

Strafexpeditie

Günther Moosbauer van de universiteit van Osnabrück zei te vermoeden dat de veldslag waar nu de sporen van zijn gevonden onderdeel was van een strafexpeditie tegen Germanen die in 235 Romeinse troepen nog verder hadden teruggedrongen.

De gepensioneerde amateur-archeoloog Rolf Peter Dix vond in 2000 al de eerste tien speerpunten op de vindplaats. Met een metaaldetector deed hij een aantal vondsten waarvan hij de meeste als waardeloos beschouwde.

Van een aantal voorwerpen dacht hij dat ze uit de middeleeuwen stamden. Pas nadat een andere liefhebber er een paar op internet had gezet, werd hem duidelijk dat er meer aan de hand was. Hij wendde zich tot Lönne.

Zich baserend op de hoeveelheid gevonden voorwerpen gaat Lönne ervan uit dat de Romeinse legermacht die zo'n achttienhonderd jaar geleden bij Kalefeld-Oldenrode vocht ongeveer duizend man sterk was. Onduidelijk is nog wie de veldslag won, maar Lönne vermoedt dat het de Romeinen waren.

Explosieven

Meer duidelijkheid daarover komt wellicht volgend jaar, als er dieper wordt gegraven op de vindplaats. Het gebied dat onderzocht wordt is anderhalve kilometer lang en zo'n vijfhonderd meter breed. Ongevaarlijk is het graafwerk niet. In het gebied liggen nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

bron: nu.nl
michael