Neoweb.nl

Rommelige scheiding van chimpansee en mens

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Rommelige scheiding van chimpansee en mens
« on: May 23, 2006, 09:39:49 AM »
Rommelige scheiding van chimpansee en mens

bron:nu.nl

LONDEN - De evolutionaire splitsing van chimpansee en de mens is minder lang geleden dan vaak wordt verondersteld, was ingewikkelder en duurde langer.

Na vergelijking van de stukken DNA bij de mens, de chimpansee, de gorilla en twee aapjes is een onderzoeksgroep onder leiding van de Amerikaanse geneticus David Reich tot de conclusie gekomen dat die spitsing minder dan 6,3 miljoen jaar en misschien zelfs minder dan 5,4 miljoen jaar geleden plaatsvond.

Bastaarden
Het spiltsingsproces zou 4 miljoen jaren hebben gevergd, stelt de onderzoeker in het donderdag verschenen wetenschappelijke tijdschrift Nature. In die periode hebben de voorloper van de mens en de chimpansee het regelmatig met elkaar gedaan, hetgeen nogal wat bastaarden opleverde. "Misschien meer een rommelige scheiding dan een heldere breuk", zei een van de onderzoekers.

Vraagtekens
De wetenschappers het Broad Institute en de afdeling genetica van Harvard Medical School in Massachusetts plaatsen vraagtekens bij de stelling dat al 7,4 miljoen jaar geleden die splitsing zich al voltrok, zoals andere experts op grond van fossielen hadden afgeleid.

Fossiel
Het fossiel Toumai werd gezien als het eerste teken van de mens. De schedel vertoonde zowel primitieve als verfijnde trekken: de hersenpan van een aap, maar het gezicht en de hoektanden van een mens. Mogelijk is dat fossiel, dat bij de ontdekking in Tsjaad in 2002 opzien baarde, dus geen unieke voorouder van de mens maar ook een voorouder van de chimpansee.