Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => God, Religie, Mysterieus, overklaarbaar, raadselachtig, mythen, legenden, psychologie, paranormaal, dromen => Topic started by: Robert on July 22, 2004, 01:03:54 PM

Title: Bewegende stenen in Racetrack Playa
Post by: Robert on July 22, 2004, 01:03:54 PM
In Death Valley, een woestijn in Calaforniƫ, zijn een heleboel stenen die uit zichzelf bewegen. Niemand heeft ze ooit zien bewegen, niemand weet hoe en waarom. Pogingen tot verklaring zijn: invloed van de maan, aardmagnetisme, Ufo's en zonnevlekken.

De geleerde die het mysterie sinds 1986 onderzoekt, is voorstander van een kombinatie van wind en regen als stuwkracht, maar de moeilijkheid is dat de stenen, variƫrend van kleine kiezelstenen tot keien van een halve ton, zich in uiteenlopende richtingen bewegen; bovendien glijden ze meer dan dat ze rollen, zoals ze waarschijnlijk zouden doen als ze door de wind werden voortbewogen.

1 groot rotsblok heeft zich zelfs, in het zand, 70 meter verplaatst.

Door wat voor vreemde krachten verplaatsen deze stenen zich?

Nog even over het gebied: het heet het Racetrack Playa. De grond is er zo droog dat de grond helemaal gebarsten is (het lijken net allemal puzzelstukjes).

De theorieen over de wind in combinatie met de regen kunnen haast niet waar zijn. Er zijn stenen gezien die naast elkaar liggen en een tijd later op een totaal andere plek van elkaar liggen, terwijl weer een andere steen die in de burt lag totaal niet van zijn plek gekomen is. Als de grond nat zou worden en de stenen dus door wind over het modder vooruit geduwd zou worden, dan zouden ze dus in dezelfde richting moeten bewegen, maar dat gebeurt dus niet. Ook kun je aan de sporen zien welke route ze hebben gevolgd. Sommige stenen maken zelfs een cirkel. Dat zou dus betekenen dat de wind in een paar uur tijd totaal omgedraaid moet zijn.

hier is een link naar een website van een onderzoeker: http://geosun.sjsu.edu/paula/rtp/intro.html

Maar de vraag is en blijft natuurlijk...Is het waar of doorgestoken kaart? En hoe zou het dan komen?
Title: Re: Bewegende stenen in Racetrack Playa
Post by: Vortexx on August 27, 2004, 11:50:48 AM
dunno, kan iemand daar een paar webcams neerzetten, dan komen we er misschien achter...