Neoweb.nl

'Borderlinestoornis is te genezen'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Borderlinestoornis is te genezen'
« on: June 07, 2006, 08:50:18 AM »
'Borderlinestoornis is te genezen'

bron:nu.nl

MAASTRICHT - De psychiatrische borderlinestoornis is helemaal dan wel gedeeltelijk te genezen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Leiden in een studie die deze maand wordt gepubliceerd in het Jama-tijdschrift Archives of General Psychiatry.

De onderzoekers vinden op basis van deze conclusies dat minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) behandelingen voor psychotherapie weer onbeperkt moet laten vergoeden door zorgverzekeraars. Hoogervorst stelde in 2004 een limiet aan het aantal behandelingen dat patiënten bij hun verzekeraar kunnen declareren. Als ze langer in behandeling willen blijven, moeten ze de kosten zelf betalen.

Kort geleden heeft de minister voor een kleine groep patiënten met zeer ernstige klachten het maximum aantal behandelingen verhoogd. De onderzoekers vinden deze versoepeling niet ver genoeg gaan.

Ellende
Ongeveer 1 tot 2,5 procent van de bevolking lijdt aan een vorm van de borderlinestoornis. Deze stoornis kenmerkt zich onder meer door chronische instabiliteit, woede- dan wel angstaanvallen, impulsief en suïcidaal gedrag. De ziekte levert de patiënt veel ellende op en kost de maatschappij veel geld. Dit omdat patiënten vaak arbeidsongeschikt worden verklaard, of simpelweg geen baan krijgen.

Tot nu toe werd eigenlijk altijd aangenomen dat borderlinegedrag niet te behandelen was. Nu volgens de onderzoekers is gebleken dat de stoornis in vijftig procent van de gevallen te verhelpen is, en bij tweederde van de patiënten goed te behandelen, moeten zorgverzekeraars volgens hen de therapie juist stimuleren in plaats van af te remmen.

De Tweede Kamer bespreekt deze week de voorstellen van de minister om het aantal behandelsessies voor patiënten met zware psychiatrische klachten te verhogen.