Neoweb.nl

Dromen te beïnvloeden met geuren

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Dromen te beïnvloeden met geuren
« on: September 26, 2008, 09:30:24 AM »
Dromen te beïnvloeden met geuren

De geuren die je ruikt tijdens je slaap beïnvloeden de inhoud van je dromen, zo hebben Duitse wetenschappers aangetoond.
 
De onderzoekers van de Universiteit van Mannheim stelden vijftien slapende proefpersonen bloot aan twee kunstmatige aroma's. Eerst werden ze geconfronteerd met de geur van rozen. Bij een andere slaapsessie drong een sterke geur van rotte eieren hun neus binnen.
 
De geuren werden pas toegediend tijdens het begin van de REM-slaap, een korte fase van de slaap waarin de meeste dromen voorkomen. Na één minuut maakten de onderzoekers hun proefpersonen wakker om ze te ondervragen over hun belevenissen in dromenland.

Conferentie
De invloed van de geuren was groot, zo bleek uit de onderzoeksresultaten die vorige week bekend werden gemaakt op een conferentie van slaaponderzoekers in Chicago.

Na het dutje met rozengeur rapporteerden alle deelnemers prettige dromen. De rotte eieren-lucht had zoals verwacht vooral een negatief effect. Het merendeel van de proefpersonen gaf aan dat de geur bij hen tot vervelende dromen en zelfs nachtmerries had geleid.

Wetenschappers gaan er al langer vanuit dat dromen worden beïnvloed door omgevingsfactoren. Maar het Duitse experiment toont het effect van geuren voor het eerst onomstotelijk aan.

Nieuwe therapieën
De onderzoekers uit Mannheim geloven dat hun bevindingen kunnen leiden tot nieuwe therapieën tegen nachtmerries. Maar een bosje rozen naast het bed zal waarschijnlijk niet werken als medicijn.

"Alledaagse geuren bestaan uit twee componenten: de geur zelf en een component die je neus irriteert en waarvan je wakker kan schrikken", aldus hoofdonderzoeker Boris Stuck in het Engelse tijdschrift New Scientist. "Wij gebruikten een kunstmatig aroma dat alleen bestond uit geur, daarom konden we de proefpersonen maximaal stimuleren zonder ze wakker te maken."

bron: NU.nl