Neoweb.nl

Genialiteit en gekte horen bij elkaar

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.148
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Genialiteit en gekte horen bij elkaar
« on: June 11, 2005, 10:57:47 PM »
Genialiteit en gekte horen bij elkaar

bron:nu.nl

LONDEN - Genialiteit kan niet bestaan zonder een psychiatrische aandoening. Volgens een Ierse expert in de autistische stoornis Asperger leden zeker 21 bekende artiesten aan het syndroom.

Beethoven, Mozart, Hans Christian Andersen, Immanuel Kant en George Orwell staan op de lijst met musici, schrijvers, schilders en filosofen die volgens de psychiater aan Asperger leden. Ook Einstein zou mogelijk de vorm van autisme hebben gehad, meldde de Britse krant The Daily Telegraph zaterdag.

De Ierse professor Michael Fitzgerald heeft in ruim dertig jaar meer dan 900 mensen gediagnosticeerd met het syndroom, dat invloed heeft op de sociale vaardigheden maar niet op het intellect. Volgens hem kunnen mensen met het syndroom uitzonderlijk artistiek of wiskundig geniaal zijn.

Creatief spel
Een van de uitingen van Asperger is het onvermogen tot creatief spel. Volgens Fitzgerald zouden George Orwell, de Britse schilder Laurence Stephen Lowry en de Britse schrijver en wiskundige Lewis Carroll als 'zelfhulpverlening' zijn gaan schrijven en schilderen. "Asperger en creativiteit zijn twee zijden van dezelfde munt, het één kan niet zonder het ander", aldus Fitzgerald, die is verbonden aan de universiteit van Dublin. Hij publiceert zijn bevinden later deze maand.

Voor het onderzoek gebruikte Fitzgerald de biografieën en getuigenissen over de 21 beroemdheden. Dat Orwell aan het syndroom leed, leidde hij af uit diens sociale onvermogen, beperkte zienswijze, herhalingen in zijn gedrag en Orwells onhandigheid. Ook Beethoven zou onbeholpen en emotioneel onvolwassen zijn geweest en zou een ongebruikelijk groot hoofd hebben gehad, eveneens een kenmerk van Asperger.

Emotioneel onvolwassen
De Britse belangenvereniging van autisten onderschrijft de bevindingen van de Ierse professor. Beethoven-expert Barry Cooper is echter verbluft over de postume diagnose. "Beethoven was slonzig omdat hij met hogere zaken bezig was. En ik heb hem nog nooit horen omschrijven als emotioneel onvolwassen."

Hans

Re: Genialiteit en gekte horen bij elkaar
« Reply #1 on: June 12, 2005, 07:25:12 PM »
Cruijff zei het al: "Ieder voordeel heb ze nadeel..."

Offline matti

  • ****
  • 278
  • +13/-2
  • Gender: Male
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: Genialiteit en gekte horen bij elkaar
« Reply #2 on: March 28, 2007, 09:22:45 PM »
Er bestaat zelf een spreekwoord over:
Hoe groter de geest hoe groter het beest.

Ik denk dat dit klopt.

willem1940

Re: Genialiteit en gekte horen bij elkaar
« Reply #3 on: March 29, 2007, 01:54:04 AM »
Quote
... "Beethoven was slonzig omdat hij met hogere zaken bezig was. En ik heb hem nog nooit horen omschrijven als emotioneel onvolwassen." ...

Dat lijkt de stelling eerder te onderschrijven dan tegen te spreken .... denk ik toch.

Misschien gaat de stelling (in 1 richting, want lang niet alle gekken zijn geniaal al denken vele dat wel van zichzelf) wel op en is een genie dat niet gek lijkt, wel tevens een perfect toneelspeler.