Neoweb.nl

Je loopt je neus achterna

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Je loopt je neus achterna
« on: September 19, 2005, 11:10:15 PM »
Je loopt je neus achterna
 
bron:planet.nl
 
Van citroengeur krijg je schoonmaakkriebels.
Het vleugje citroengeur dat vaak aan allesreinigers wordt toegevoegd, heeft meer dan één functie. Het zorgt er niet alleen voor dat de kamer weer fris ruikt na een schoonmaakbeurt, maar het spoort ook het lichaam aan om eens goed aan de slag te gaan. Volgens de psychologen Rob Holland en Merel Hendriks van de Radboud Universiteit in Nijmegen en Henk Aarts (Utrecht) is een vleugje citroengeur namelijk al voldoende om iemand schoonmaakneigingen te bezorgen.

De onderzoekers willen met hun onderzoek aantonen dat geuren veel meer dan we ons bewust zijn ons gedrag en de keuzes die we maken beïnvloeden. Daarbij speelt associatie een belangrijke rol. De resultaten van de studie worden gepresenteerd in het septembernummer van het tijdschrift Psychological Science.

Speculaas is Sinterklaas
Dat we bij bepaalde geuren vaak aan specifieke dingen denken, is al lang bekend. De geur van speculaas roept bijvoorbeeld al snel gedachten en herinneringen aan Sinterklaas op, en dennengeur wordt vaak in verband gebracht met kerstmis. Maar de onderzoekers wilden nu wel eens weten of deze associaties ook onbewust invloed uitoefenen op ons gedrag. Ze namen de typische citroengeur van reinigingsmiddelen als uitgangspunt en lieten proefpersonen diverse tests uitvoeren.

De ene helft van de groep proefpersonen werd in een hok mét, en de andere helft in een hok zonder de citroengeur gestopt. Ze moesten daar een woordherkenningsopdracht uitvoeren, waarbij ze lettercombinaties te zien kregen en moesten aangeven of het wel of niet om bestaande woorden ging. De bestaande woorden die iets met schoonmaken te maken hadden, bleken in de hokjes met citroengeur sneller te worden herkend dan in de hokjes zonder.

Verder werd aan de proefpersonen gevraagd welke taken ze die dag nog moesten uitvoeren. Poetsen, opruimen en wassen kwamen veel vaker in het lijtsje voor van de mensen die aan de citroengeur waren blootgesteld. Het was duidelijk dat het brein onbewust een verband legt tussen de citroengeur en schoonmaken.

Gedrag
Maar de onderzoekers wilden weten of ook de handelingen van de proefpersonen zichtbaar werden beïnvloed door de geur. Daartoe diende een derde test, waarbij de proefpersonen in een neutrale, geurloze ruimte een droge beschuit voorgeschoteld kregen. Die moesten ze boven een tafel opeten. Misschien voel je hem al aankomen: het ging daarbij om de vele kruimels die dit achterlaat.

De handelingen van de proefpersonen aan tafel werden vastgelegd met behulp van een camera. En inderdaad: de mensen die eerder in het 'citroenhok' hadden gezeten, probeerden minder te kruimelen en waren eerder geneigd om de tafel schoon te vegen dan de andere groep.

Dat deze handelingen niet bewust werden uitgevoerd, bleek uit de antwoorden die de proefpersonen gaven op vragen die ze na de afzonderlijke proeven werden gesteld. Ze hadden de citroengeur zelf niet eens opgemerkt, zo lieten veruit de meesten weten. De paar mensen die er wel iets van roken, hadden niet door dat hun gedrag erdoor werd beïnvloed.

Reukorgaan
De neus staat bij mensen in verbinding met het limbidisch systeem: het deel van de hersenen waar geheugen en emoties zich bevinden. Vandaar dat bepaalde herinneringen vaak via het reukorgaan bij ons terugkomen. En dat geuren ook veel invloed hebben in onze stemming: boslucht zorgt voor rust en kalmte, terwijl stank je nou niet bepaald vrolijk maakt. De geur van de zee, versgebakken brood en de aftershave van je eerste vriendje brengen allemaal hun eigen herinneringen en gevoelens met zich mee.

Wat veel mensen niet weten, is dat de neus het voornaamste orgaan is dat wordt gebruikt bij het proeven van dingen. De mond herkent zelf slechts vier verschillende smaken: zout, zuur, bitter en zoet. De exacte smaak wordt voor negentig procent bepaald door het reukorgaan.