'Eigen en andermans fouten voor brein hetzelfde'
bron:nu.nl
NIJMEGEN - Voor de hersenen van een mens maakt het niet uit, of iemand zelf een fout maakt dan wel ziet dat een ander een fout maakt. In beide gevallen reageert hetzelfde gebiedje in de hersenen.
Bij mensen die zich door een stoornis niet of nauwelijks kunnen verplaatsen in een ander, gaat er vermoedelijk iets mis in dit hersengedeelte.
Schizofrenie
Dat blijkt uit onderzoek van experimenteel psycholoog Rogier Mars, waarop hij over ruim twee weken promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Door de vondst van Mars is nu duidelijker waar wetenschappers moeten zoeken om een verklaring en een oplossing te vinden voor ziektes als schizofrenie, autisme en hallucinaties.
Mars liet proefpersonen reageren op simpele gebeurtenissen. Andere deelnemers aan het onderzoek keken toe en zagen de proefpersonen fouten maken. Geavanceerde hersenscanners lieten zien dat in beide gevallen een bepaald gebied in de hersenen op dezelfde manier aan het werk ging. Daarmee is volgens Mars bewezen dat mensen niet alleen van eigen, maar ook van andermans fouten leren.
Activiteit
"Normaal gesproken bedenkt een mens wat hij moet doen, voert dat uit en als het fout gaat, bedenkt hij opnieuw wat hij dan beter zou kunnen doen. Dat heet gedragsoptimalisatie en dat is dus aan hersenactiviteit te zien, ook wanneer het om andermans fouten gaat", aldus Mars.
Voor gedragsoptimalisatie bestaat in de psychiatrie en de ontwikkelingspsychologie veel belangstelling. Patiƫnten met het syndroom van Gilles de la Tourette of mensen die hallucineren blijken bijvoorbeeld niet te kunnen optimaliseren. Anderen hebben stoornissen als autisme, waardoor ze niet met anderen meeleven of zich in hen kunnen verplaatsen.
Oplossing
Het onderzoek van Mars heeft aangetoond waar het precies in het brein van deze mensen fout gaat, zodat er ook gerichter kan worden gezocht naar een oplossing, zo stelt de promovendus.
Mars heeft zijn onderzoek gedaan in het in 2002 door koningin Beatrix geopende FC Donders Centre for Cognitive Neuroimaging in Nijmegen. Dit centrum is wereldwijd toonaangevend op het gebied van hersenonderzoek. Mars, die ondertussen in Londen (GB) werkt, is de eerste promovendus van het instituut.