Neoweb.nl

'Religie ontstaan door evolutie menselijk brein'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.148
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Religie ontstaan door evolutie menselijk brein'
« on: March 10, 2009, 10:16:32 AM »
'Religie ontstaan door evolutie menselijk brein'
AMSTERDAM - Mensen zijn in staat om in hogere machten te geloven dankzij hersendelen die vrij recentelijk zijn geëvolueerd. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Onderzoekers van het National Institute of Neurological Disorders in Maryland zetten enkele tientallen proefpersonen aan het denken over hun geloof door ze te confronteren met prikkelende stellingen, zoals 'god is wraakzuchtig' en 'god is ver verwijderd van de wereld'.

Ondertussen maakten ze gedetailleerde hersenscans van de deelnemers aan het experiment.

Voorste hersenkwab verantwoordelijk voor inlevingsvermogen en verbeeldingskracht
Uit de scans bleek dat mensen tijdens religieuze overpeinzingen vooral gebruik maken van gebieden in de voorste hersenkwab, die worden geassocieerd met inlevingsvermogen en verbeeldingskracht.

Het vermogen tot inleving in anderen wordt gezien als één van de belangrijkste verschillen tussen mens en dier. De hersendelen die zo'n theoretische manier van denken mogelijk maken, zijn waarschijnlijk pas relatief laat ontstaan in de menselijke evolutie.

Geloofsysteem
"Met dit onderzoek wilden we er achter komen waar in het menselijk brein het 'geloofsysteem' zich bevindt dat alleen mensen lijken te hebben", aldus hoofdonderzoeker Jordan Grafman in het Britse tijdschrift New Scientist. "De resultaten ondersteunen de theorie dat de oorsprong van religie ligt in hersenfuncties die pas in de loop van de evolutie tot stand zijn gekomen."

Volgens Grafman staat zijn experiment - waaraan overigens christenen, joden, moslims en atheïsten deelnamen - geheel los van vraag of er een wetenschappelijke basis is voor het geloof in een god.

"Dit onderzoek vertelt ons niets over het bestaan van een hogere macht zoals god", verklaart hij. "Het laat alleen zien hoe onze hersenen en geest samenwerken om ons te voorzien van een bepaald geloof waardoor we ons laten leiden bij dagelijkse bezigheden."

bron: nu.nl

zie ook:
http://intra.ninds.nih.gov/Lab.asp?Org_ID=83
http://www.newscientist.com/article/dn16725-religion-may-be-a-product-of-our-evolved-brains.html

Offline Roborg

  • *
  • 5
  • +1/-2
Re:'Religie ontstaan door evolutie menselijk brein'
« Reply #1 on: March 29, 2009, 02:10:53 PM »
Tsja, dit soort artikels illustreert voor mij de onwetendheid van de huidige wetenschap. Ik citeer: "Overall, the parts of the brain activated by the belief statements were those used for much more mundane, everyday interpretation of the world and the intentions of other people. Significantly, however, they also correspond with the parts of the brain that have evolved most recently, and which appear to which give humans more insight than other animals." Oftewel, eigen het hele brein reageerde op dit soort van algemene "prikkelende" stellingen. Ik ben benieuwd of het hetzelfde was geweest als ze voetbal als onderwerp hadden genomen. En misschien hebben dolfijnen wel heel veel met voetbal. :-)

De prefrontale cortex is niet buiten-proportioneel groot in vergelijking met bijv. de olifant, ik citeer uit het artikel van Roth en Dicke "Evolution of the Brain and Intelligence" het volgende: "But what about the prefrontal cortex (PFC), as the ‘seat’ of reason and action planning [18]? It has previously been claimed that the PFC is exceptionally large in humans [19,20], although recent studies contend that the human frontal or prefrontal cortex is not disproportionally large compared with other primates [21,22] and may be exceeded by that of elephants and cetaceans. However, these discrepancies might result from the difficulty, among others, of exactly defining the prefrontal cortex in different mammals." Dit duidt nog een keer aan, hoe weinig we weten. En dan heb ik het niet eens over de beperkingen van het vergelijkend warenonderzoek. Bijv. pas in 2004 is er een groep geweest die hele gebieden in het vogelbrein hebben hernoemd. Van blablastratium naar blablapallium. En waarom? Nu, dat is omdat het pallium eerder op gelijke hoogte staat aan de cortex bij zoogdieren dan het stratium. Het vogelbrein komt daarmee veel primitiever over dan het misschien is. Papegaaien mogen best wel een beetje serieus worden genomen. :-)

"Relatief laat in de menselijke evolutie" als olifanten deze hersendelen ook hebben is dan natuurlijk onzin. Zoals heel veel van dit soort onderzoek. Even iemand onder een scanner stoppen en dan gebieden localiseren is natuurlijk heel snel en makkelijk onderzoek, maar onderzoekers zouden wel wat meer ontzag mogen hebben voor moeder natuur. Waarom ze überhaupt verwachten dat het eventjes te localiseren valt is me een groot raadsel. Pas als ze neurofysiologische modellen bouwen, komen we ergens. Ik heb dan ook veel meer respect voor onderzoekers zoals Itti en Koch, of Grossberg.