Neoweb.nl

Stemmen in het hoofd door herinneringen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jorisegmond

  • *
  • 35
  • +0/-0
Stemmen in het hoofd door herinneringen
« on: November 10, 2011, 12:09:08 PM »
Stemmen in het hoofd door herinneringen

UTRECHT - Bij het horen van stemmen zijn taalgebieden in de hersenen actief. Dat blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht. De hersengebieden raken mogelijk wel pas geprikkeld door herinneringen.

Neurowetenschapper Kelly Diederen onderzocht met behulp van MRI-scans de hersenen van vijftien personen die stemmen horen.

De proefpersonen drukten op een knop als ze tijdens het scannen stemmen hoorden. Op die manier kon Diederen voor en tijdens het optreden van de hallucinaties de hersenactiviteit bekijken. Vooral de taalgebieden in de rechter hersenhelft zijn actief bij het horen van stemmen.

Herinnering
Maar dat is niet alles. Verrassend genoeg treedt enkele seconden vóór de hallucinatie juist een verandering op in een heel ander hersengebied in de linker hersenhelft.

De zogenaamde ‘parahippocampale gyrus’ is een hersengebied dat betrokken is bij herinneringen en geheugen. Diederens resultaten suggereren dat de stemmen ontstaan doordat een spontane herinnering de taalgebieden activeert.

Volgens Diederen sluiten deze resultaten goed aan bij de ervaringen van mensen die stemmen horen. "Mensen horen vaak dezelfde dingen van de stemmen in hun hoofd. Het gaat ook vaak over dezelfde thema's.", legt de neurowetenschapper uit. "Bovendien ontstaat het horen van stemmen vaak na een trauma. Ook dat wijst op de rol van herinneringen."

Behandeling
Ongeveer 70 procent van de patiënten met schizofrenie hoort stemmen. Deze stemmen zijn vaak negatief en maken patiënten angstig. Ook sommige gezonde mensen horen stemmen. Behandeling met antipsychotica helpt in een kwart van de gevallen tegen de stemmen. 

Diederens resultaten bieden niet direct zicht op een nieuwe behandeling. Het uitschakelen van taalgebieden met sterke magneetvelden lijkt een veelbelovende aanpak, maar tot nu toe zijn de resultaten daarvan wisselend.

Het hersengebied dat betrokken is bij herinneringen ligt te diep in de hersenen om door magneetvelden beïnvloed te worden.

bron:nu.nl