Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => God, Religie, Mysterieus, overklaarbaar, raadselachtig, mythen, legenden, psychologie, paranormaal, dromen => Topic started by: mansan on September 28, 2005, 05:39:20 PM

Title: Wetenschappers filmen reuzeninktvis voor het eerst
Post by: mansan on September 28, 2005, 05:39:20 PM
BRUSSEL - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een legendarische reuzeninktvis op te sporen en te fotograferen. Japanse onderzoekers spoorden de zogenaamde architeuthis op voor de Ogasawara-eilanden, zo’n 1.000 kilometer ten zuiden van Tokyo.
 
Voor foto:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4288772.stm
voor de video:
http://www.standaard.be/nieuws/buitenland/index.asp?ArticleID=DMF28092005_006&Snel=1
 
 
De vorsers lieten een camera zakken waaraan haken met aas waren bevestigd. Op een diepte van 900 meter hapte het beest toe. Het dier bleef wel met een tentakel in een van de haken vastzitten. Vier uur en 550 foto’s later haalden de onderzoekers de camera weer boven water, inclusief de afgescheurde tentakel. Het afgescheurde lichaamsdeel heeft een lengte van 5,5 meter, wat betekent dat het beest ongeveer 8 meter groot was. Reuzeninktvissen kunnen tot 18 meter lang worden.
Reuzeninktvissen zijn eigenlijk pijlstaartinktvissen en dragen de wetenschappelijke naam Architeuthis. Eeuwenlang figureerden ze in de literatuur en zeemansverhalen als mythische zeemonsters. Zij kunnen zestien meter lang worden en zijn daarmee de grootste ongewervelde dieren ter wereld. Tot nu toe waren alleen een paar dode exemplaren aangetroffen in vissersnetten.
 

Title: Re: Wetenschappers filmen reuzeninktvis voor het eerst
Post by: Robert on September 30, 2005, 11:08:27 AM
hier nog een foto