Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Huiswerk en Practica. Vragen over natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde of statistiek (het Beta hoekje) => Topic started by: Qalieb Jansen on January 11, 2005, 12:24:57 PM

Title: Profielwerkstuk proef
Post by: Qalieb Jansen on January 11, 2005, 12:24:57 PM
eey,

Ik doe mijn profielwerkstuk over gaatjes in je tanden......Ik wil alleen een proefje doen daarover...... Ik weet alleen niet hoe ik dat zou doen.....Ik zou natuurlijk menselijke tanden gaan gebruiken of eierschalen....maar hoe kan ik dan uitrekenen hoelang het duurt voordat er gaatjes in je tanden komen.....

Mail het naar me op Qalieb@zonnet.nl

Alvast bedankt,

Qalieb Jansen
Title: Re: Profielwerkstuk proef
Post by: harbosma on January 11, 2005, 02:42:25 PM
Als je een goed experiment wil doen

Gebruik meerdere tanden/schalen van gelijke grootte.
Gebruik één daarvan als controlegroep, dwz dat je die niet behandelt.

Bewaar je 'monsters' in water (of liever echt speeksel) bij een temperatuur van 37*C om de omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen.

Het is denk ik beter dat je geen suiker gebruikt en vervolgens wacht tot bacteriën dit omzetten in zuur, dat zou te lang duren.
Zoek in literatuur op wat voor zuur die 'tandbacteriën' produceren en wat de pH ervan is. Als hetzelfde zuur niet beschikbaar is, zou je een ander zuur kunnen gebruiken, die je bij de monsters voegt totdat je de juiste pH krijgt.

Dit experiment bootst natuurlijk niet de exacte gaatjes na maar je kunt het wel gebruiken om te kijken hoe lang het duurt voordat het opgelost is of zichtbaar aangetast.
Verder kun je hierbij reactievergelijkingen opstellen, die je kunt geven in het verslag. Je zou evt kunnen vermelden hoeveel mol zuur er nodig is om zoveel mog kalk op te lossen.
En je zou evt kunnen bepalen hoeveel zuur er in het begin inzit en erna, zodat je het verschil kunt bepalen.
de opstelling zou er als volgt uit kunnen zien:


Vraag in iedergeval je chemie (biologie?) docent(e) naar meer details en hoe je het het beste kunt aanpakken, misschien heeft hij/zij ook nog wel ideeën.

succes met je profielwerkstuk