Bij een expiriment naar het gehalte SO2 in gedroogde abrikozen, heb ik in 6 erlenmeyers 20 gram fijngemalen gedroogde abrikozen gedaan deze laten weken in 100mL water. De erlenmeyers heb ik afgedekt met een plastic folie.
Na 1 dag heb ik aan de hand van een titratie bepaald hoeveel SO2 in deze abrikozen aanwezig was.
De proef heb ik 2x uitgevoerd en uit beide proeven kwam dat 100 gram abrikozen 0,09 gram SO2 bevatten.
4 dagen daarna heb ik de proef nog 3x uitgevoerd (met de geweekte abrikozen in de erlenmeyers die ik 5 dagen daarvoor dus had gemaakt).
Uit al deze 3 proeven kwam dat 100 gram abrikozen 0,05 gram SO2 bevatten.
Ik vond dit een erg opmerkelijk resultaat en vraag me af hoe dit te verklaren is. Ik heb immers precies dezelfde werkwijze, stoffen en materialen gebruikt. Kan het zijn dat een deel van de opgeloste SO2 is verdampt, en dat bij het verwijderen van de plastic folie deze is ontsnapt?
Iemand enig idee?