Neoweb.nl

Programma om zelf geluidsoverlast te meten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Programma om zelf geluidsoverlast te meten
« on: October 09, 2004, 01:47:00 PM »
Computerprogramma maakt geluidsmetingen met microfoon mogelijk

Onderzoekers van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) hebben een computerprogramma ontwikkeld waarmee iedereen zelf geluidsmetingen kan uitvoeren.
Naast de software en een pc moet de gebruiker enkel beschikken over een microfoon. Dat zegt de EhB in een persmedeling. Het departement Industriƫle Wetenschappen (IWT) van de school biedt een afgeslankte versie van de software gratis aan op internet.

Het computerprogramma draagt de naam 'Euterpe'. De onderzoekers van de Brusselse hogeschool ontwikkelden het vanuit de vaststelling dat de huidige toestellen voor geluidsmeting duur zijn en beperkte mogelijkheden hebben. Euterpe biedt naar eigen zeggen dezelfde nauwkeurigheid als gekende sonometers en zou bovendien intelligenter en democratischer qua prijs zijn.
Zo biedt het programma onder meer de mogelijkheid om naast geluid ook windrichting en -snelheid te registreren. Bij overschrijding van noodwaarden kan het een sms verzenden naar een mobiele telefoon. De software voldoet volgens de EhB aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse normen.
Om de drempel voor de particulier zo laag mogelijk te houden biedt de EhB vanaf 18 oktober een gratis 'light'-versie van Euterpe aan op de website elektronica.ehb.be. Voor een uitgebreide, betalende versie moet je terecht bij het departement IWT van de hogeschool zelf.

De onderzoekers hopen met de gratis versie een meetnet op te bouwen waarbij particulieren gelijktijdig metingen doen en zo het geluidsniveau van een stad of landsgedeelte bepalen.

bron: Gazet van Antwerpen