Neoweb.nl

Wist u dat TNO de grootste digitale foto ter wereld heeft gemaakt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

 • *****
 • 775
 • +55/-6
 • yourney to the future
TNO maakt grootste digitale foto ter wereld

bron:nu.nl

AMSTERDAM - De Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) heeft de grootste digitale foto ter wereld gemaakt. De panoramafoto van Delft meet 78.797 bij 31.565 pixels en heeft dus in totaal 2.5 miljard pixels. De originele foto is 7.5 Gigabyte.

Het maken van een digitale foto lijkt niets bijzonders. Met moderne camera's kunnen probleemloos foto's van 5 megapixels worden gemaakt. Afgelopen maand is echter een foto genomen die een factor 500 groter is: 2.5 gigapixels. Als deze foto met een resolutie van 300 dpi zou worden afgedrukt, levert dat een formaat op van 6.67 bij 2.67 meter.

De foto van Delft en de omgeving is eind augustus gemaakt op bijna 100 meter hoogte vanaf het gebouw van Elektrotechniek van de TU Delft.

link:
http://www.tpd.tno.nl/smartsite966.html

Download hier de foto van 7,5 GB   ;):

Offline Robert

 • *****
 • 3.076
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Re: Wist u dat TNO de grootste digitale foto ter wereld heeft gemaakt
« Reply #1 on: December 01, 2004, 10:12:49 AM »
Sorry Bashanna, maar dit is zeker niet de grootste digitale foto. (wel de grootste panorama foto op aarde gemaakt)

In Engeland is een bedrijf dat een ruim 10.000 keer zo grote foto heeft

Lees dit maar eens  ;) :
 

Foto van Delftse Universiteit bij lange na niet de grootste

Hoewel TNO eerder beweerde dat het de grootste digitale foto ter wereld had gemaakt, lezen we nu op de BBC dat dit niet geheel de waarheid is. In Delft werd een panaromafoto genomen van 2,5 gigapixel groot, vanaf een hoogte van honderd meter op een gebouw van de Delftse universiteit. De Millennium Map, een luchtfoto van Groot-Brittannië gemaakt door Getmapping UK, is echter een foto die tienduizend gigapixel groot is. Deze foto is samengesteld uit honderdzestigduizend samengevoegde luchtfoto’s van Engeland en Wales. De Canadese firma Aurora Interactive maakt op dit moment medische plaatjes van 32,5 gigapixel en zegt dat misschien dit jaar nog de terapixelgrens verbroken gaat worden.

Jurgen den Hartog van TNO zegt dat men er in Nederland bewust van is geweest dat er elders foto’s met een hogere resolutie beschikbaar waren. Volgens deze woordvoerder heeft het Delftse team nooit beweerd de grootste digitale foto ter wereld te hebben gemaakt, er werd enkel gesproken over de grootste panaromafoto. De andere foto’s kwalificeren niet als panoramafoto, omdat zij niet vanuit een punt zijn genomen. Digitale foto’s van de lucht die gebruikt worden voor astronomisch onderzoek worden echter wel vanuit een punt genomen en zouden daarom aangemerkt kunnen worden als panoramisch. Den Hartog stelt dan ook voor dat TNO zijn omschrijving wijzigt naar ‘grootste panoramafoto van de wereld’, in plaats van ‘ter wereld’. 

bron: Tweakers.net