Neoweb.nl

Opvolger van Blu Ray reeds in de maak

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Odysseus

  • *
  • 31
  • +15/-0
  • Gender: Male
Opvolger van Blu Ray reeds in de maak
« on: November 28, 2004, 01:34:56 PM »
Wetenschappers van het Imperial College London werken op dit moment aan een optisch opslagmedium dat wat betreft opslagcapaciteit andere mogelijkheden zoals DVD en Blu Ray ver achter zich laat. De MODS-Disc kan namelijk maximaal 1 terabyte aan gegevens bevatten. Dat is genoeg voor zo'n 472 uur aan video.
De MODS-Disc is zo groot als een gewone CD of DVD. De productie van de MODS-Disc (MODS = Multiplexed Optical Data Storage) kost volgens de ontwikkelaars bijna net zo veel als een gewone DVD en de benodigde afspeelapparatuur is ook compatibel met CD en DVD.
Om de hoge opslagcapaciteit mogelijk te maken beschikt de MODS-Disc aan elke kant over twee lagen die elk gevuld kunnen worden met 250 gigabyte aan gegevens. Om deze opslagcapaciteit, die zo'n 10 keer hoger is dan de opslagcapaciteit van Blu Ray, te bereiken hebben de ontwikkelaars op een nieuwe technologie voor het opslaan van de gegevens ontwikkeld.
Bij een gewone CD of DVD wordt de informatie opgeslagen in putjes (Pits). Elk putje is dan een bit. Bij de MODS-Disc worden de putjes asymmetrisch opgeslagen. In principe worden de putjes trapsgewijs opgeslagen. De putjes kunnen in 332 verschillende hoeken worden opgeslagen. De lichtreflectie van deze hoeken bepaalt dan om welke informatie het gaat.
Voorlopig hoeven we de MODS-Disc nog niet in de winkel te verwachten. Volgens de ontwikkelaars zal de MODS-Disc pas 'ergens tussen 2010 en 2015' in de handel komen. Of dat echt gebeurt is dan ook nog eens afhankelijk van het vinden van een partner die geld in het project wil stoppen.

Bron: breekpunt.nl
Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem.