Neoweb.nl

Recyclen van papier d.m.v. enzymen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online Robert

  • *****
  • 3.083
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Recyclen van papier d.m.v. enzymen
« on: January 27, 2005, 12:12:31 PM »
Enzymen in papierproductie (E! 3210)
Hergebruik van papier is goed voor het milieu, maar de productie wordt er niet eenvoudiger op. De kwaliteit van de vezels neemt af en het aandeel van fijnstof en anorganische stoffen in de vezelgrondstof wordt steeds groter. In het project Enzyrecypaper wordt onderzocht hoe enzymen vezels kunnen opwaarderen en invloed kunnen uitoefenen op de storende stoffen.

De papierindustrie maakt papier en karton voor allerlei toepassingen. Afhankelijk van het gebruik worden er hulpstoffen aan het papier toegevoegd. Papier voor grafische toepassingen wordt bijvoorbeeld voorzien van een coating, zodat de bedrukking strak op het papier komt te staan. Door recycling komen al die verschillende soorten oud papier op één grote hoop. Door hergebruik na hergebruik ontstaat in de grondstoffen een ophoping van allerlei papiervreemde bestanddelen. Die mengelmoes aan hulpstoffen komt de sterkte van het papier niet ten goede. Maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Iedere keer dat het papier wordt gerecycled, breken er minuscuul kleine stukjes van de vezels af. Dit zogenaamde fijnstof zorgt ervoor dat het papier tijdens de productie extra veel water vasthoudt, zodat meer energie nodig is om het papier uiteindelijk weer te drogen. En dat vertraagt de productie.

Procesversnellers
In het EUREKA-project Enzyrecypaper wordt onderzocht hoe enzymen ingezet kunnen worden om vezels op te waarderen en fijnstoffen af te breken. Daarnaast wordt bekeken of enzymen een rol kunnen spelen bij het ontinkten en bleken van het papier. De inzet van enzymen zou deze processen milieuvriendelijker kunnen maken.

Enzymen zijn biologische katalysatoren; procesversnellers, gemaakt door micro-organismen. Van hun afbreekeigenschappen wordt al ruimschoots gebruik gemaakt in bijvoorbeeld wasmiddelen. Als ze vlekken kunnen oplossen, kunnen ze ook papierstof opeten, zo luidt de redenering. In de papierindustrie is de toepassing echter relatief nieuw. We weten dat de toepassing van enzymen mogelijk is, dat hebben we in een eerder project aangetoond. Maar we beheersen het proces nog niet, aldus Annita Westenbroek. Zij is coördinator van het vezelgrondstoffenprogramma bij het Kenniscentrum Papier en Karton. Daarnaast is zij programmacoördinator bij Wageningen UR Papier en Karton (onderzoeksinstituut A&F), dat een belangrijk deel van het enzymenonderzoek gaat uitvoeren.

Overleven
Het project is er op gericht het reactiemechanisme van enzymen bloot te leggen. Allereerst wordt aan de hand van het productieproces van de twee papierfabrikanten die in het project deelnemen (Kappa Roermond Papier en Mayr-Melnhof Eerbeek BV) in kaart gebracht onder welke condities de enzymen hun werk moeten kunnen doen. Met name de zuurgraad, de verblijftijd, de temperatuur en de aanwezigheid van chemicaliën zijn van belang. Met computersimulaties en laboratoriumproeven wordt vervolgens onderzocht hoe enzymen zouden functioneren onder de omstandigheden in de twee fabrieken. Westenbroek: We onderzoeken welke soorten enzymen we moeten inzetten en in welke dosis. Ook willen we weten hoe en tijdens welke productiestadia we ze moeten toevoegen. We willen bereiken dat de enzymen zo lang mogelijk overleven in het gesloten watersysteem van de fabriek, en niet met het papier meegaan.

Behalve de twee papierfabrikanten en het Kenniscentrum Papier en Karton, participeren ook het Deense Novozymes en Buckman Laboratories uit België in het project. Novozymes is ontwikkelaar en fabrikant van enzymen. Buckman levert de enzymen vervolgens in de juiste samenstelling aan de papierfabrikanten en adviseert hen over de toepassing.

Als het project slaagt, varen daar niet alleen Kappa en Mayr-Melnhof wel bij. Het moet dan ook mogelijk zijn om voor een willekeurige papierfabriek een enzymenrecept te schrijven. Immers: het productieproces verloopt bij elke fabriek weer anders. De nieuwe enzymtechnologie zou de papierindustrie een productiviteitsverbetering van drie tot vijf procent moeten kunnen opleveren.

bron:senter novem

links:
http://www.senter.nl/
http://www.senternovem.nl/eureka