Neoweb.nl

Wist u dat de zon nog 5.5 miljard jaar te gaan heeft?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline the eagle

  • *****
  • 725
  • +123/-8
  • De tijd zal het leren!
Wist u dat de zon nog 5.5 miljard jaar te gaan heeft?
« on: January 27, 2005, 08:57:41 PM »
Wist u dat de zon al zo´n 5 miljard jaar oud is? En de zon nog zo´n 5.5 miljard jaar te gaan heeft, voordat de zon een grote rode ster wordt?

Zie hieronder:

Bij sterren tussen 0,8 en 3,5 keer de massa van de zon, begint de kern van de ster te krimpen, nu er niet meer de energie van de kernfusie is om dat tegen te houden. Daarbij komt veel energie vrij, en de ster gaat feller stralen. De buitenste lagen van de ster zwellen juist op, en de ster wordt een rode reus. Deze contractie en expansie stopt als de kern heet (100 miljoen Kelvin) en dicht (1000 kg/cm3) is om de omzetting van helium in koolstof mogelijk te maken. De ster komt weer in een rustiger periode (voor de zon één miljard jaar), waarin in de kern in nieuwe fusieprocessen koolstof en zuurstof worden gevormd.

Als ook het helium in de kern opgebrand is, keert de ster terug naar de regio van de rode reuzen. Er vindt nu in een schil rond de kern heliumverbranding plaats. Dit is echter een chaotisch proces, doordat heliumverbranding sterk temperatuursafhankelijk is gaat de ster pulseren, en uiteindelijk is de ster zo instabiel dat de buitenste lagen volledig weggeblazen worden. Deze vormen een planetaire nevel. De kern die overblijft is aanvankelijk zeer heet. Langzaam krimpt hij en koelt af. Wat overblijft is een witte dwerg, waarbij slechts kwantumeffecten zorgen dat de ster niet verder ineenschrompelt.


Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sterevolutie