Neoweb.nl

wist u dat.. alles over zomertijd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.080
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
wist u dat.. alles over zomertijd
« on: March 25, 2005, 03:11:09 PM »
Nuon heeft een onderzoek* uit laten voeren onder de Nederlandse bevolking over zomertijd.

Achtergrondinformatie over de zomertijd: De zomertijd hebben we te danken aan de Engelsman William Willett. Hij vond het zonde dat de zon schijnt als we nog slapen en alweer ondergaat als we thuiskomen van ons werk.

De zomertijd is overigens niet altijd van kracht geweest. Eerst van 1916 tot 1945 en pas in 1977, na het uitbreken van de oliecrisis, werd deze energiebesparende maatregel opnieuw ingevoerd.

De leuke weetjes over zomertijd op een rijtje:
-30% van de Nederlanders denkt dat de klok een uur achteruit gaat
-95% zegt nog nooit vergeten te zijn de klok bij het overschakelen naar de zomertijd een uur vooruit te zetten
-meer dan de helft (53%) van de ondervraagden noemt als reden voor het instellen van de zomertijd het terugdringen van het stroomverbruik. 13% is van mening dat de zomertijd is ingesteld omdat het de gezondheid ten goede komt: langer licht geeft een beter gevoel. 25% moet het antwoord schuldig blijven
-85% van de Nederlanders zegt meer energie te krijgen in de zomer. Detail: vrouwen geven dit beduidend vaker aan dan mannen
-voor 36% geldt dat de omschakeling naar de zomertijd het begin van de zomerperiode aangeeft in plaats van de officiële datum op 21 juni
-drie op de tien Nederlanders zegt in de zomer minder op zijn of haar elektriciteitsverbruik te letten dan in de winter
 
Tot slot blijkt uit gegevens** dat het zogenaamde piekmoment van elektriciteitverbruik in Nederland in de zomer verschilt van de winter. In de winter ligt dat moment rond 18.00 uur, als Nederland thuiskomt. In de zomer ligt dat rond 10.00 uur in de ochtend, als Nederland aan het werk gaat en m.n. de airco’s aan gaan.


* Millward Brown / Centrum heeft in opdracht van Nuon een onderzoek uit laten voeren onder 300 respondenten in Nederland.
** De gegevens zijn gebaseerd op verbruikscijfers over 2004 in Nuon verzorgingsgebied en doorberekend naar Nederland totaal. Daarnaast zijn de gegevens opgeschoond van alle weersinvloeden.