Neoweb.nl

Mijnbrand geblust met Nederlandse uitvinding

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online Robert

 • *****
 • 3.100
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Mijnbrand geblust met Nederlandse uitvinding
« on: May 25, 2005, 12:21:32 PM »
Mijnbrand geblust met Nederlandse uitvinding
 
Een extreem grote mijnbrand in Zuid-Afrika is gedoofd met behulp van een unieke Nederlandse uitvinding.
De omvangrijke ondergrondse brand kon beëindigd worden met een zogeheten ‘Steamexfire’, een nieuw apparaat dat zeer zuurstofarme stoom produceert en dat vervolgens in een mijn blaast om zo alle zuurstof en hitte te vervangen door een relatief koude, inerte (zuurstofloze) stoom.

‘Onblusbare’ mijnbranden
In de duizenden kolenmijnen die wereldwijd worden geëxploiteerd, ontstaan regelmatig zeer omvangrijke branden die niet of nauwelijks te blussen zijn. De bestaande conventionele methodes kunnen de ondergrondse branden slechts met moeite aan en zijn zeer tijdrovend.

Veel mijnbranden woekeren dan ook maandenlang tot zelfs jaren voort totdat de brand vanzelf afneemt. Gevolg: een groot verlies aan inkomsten voor de mijnen en een zware belasting voor het milieu. Zo’n 4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door dergelijke mijnbranden.

Mijnbrand van 10 maanden
De reusachtige Zuid-Afrikaanse steenkolenmijn Goedehoop had onlangs ook te kampen met een zeer zware mijnbrand. De niet te doven brand zou volgens de berekeningen zo’n tien maanden woeden, totdat de Nederlander Michel Kooij werd ingeschakeld.

Hij is eigenaar van Liberty Gasturbine Holland en uitvinder van een bijzondere brandblusser: de Steamexfire. Met dit apparaat wist Kooij de in theorie ‘ondoofbare’ mijnbrand in zes dagen tijd te beëindigen.

“De mijnexploitanten hebben de brand eerst nog op de gebruikelijke manier willen bestrijden: door het injecteren van vloeibare stikstof. Dat bleek een druppel op een gloeiende plaat. Toevallig had iemand onze website gezien en daarna zijn wij ingeschakeld.”

Straalmotor
Kooij vloog naar Zuid-Afrika en kon gelijk aan de slag, hoewel zijn systeem nog niet helemaal voltooid was. “We hebben het apparaat deels geassembleerd in Nederland en Australie en in Zuid-Afrika ter plekke met zestig man in elkaar gezet.”

De Steamexfire is dan ook geen gewone brandblusser, maar een zwaar apparaat van 15 meter lang. De basis wordt gevormd door een oude straalmotor van een vliegtuig met een uitlaat waaraan een nabrander is gemonteerd. Daarna is een waterinjectiesysteem gemonteerd waar door de hitte van de naverbrander het water zeer snel wordt omzet in stoom.

Daarna wordt zuurstofarme lucht met waterdamp in de mijn geblazen. De brand dooft door de koele temperatuur van de stoom en gebrek aan zuurstof.

Volgende klus
“Het is de eerste keer dat een grote mijnbrand op deze wijze is gedoofd. Het enorme succes is inmiddels tot in alle uithoeken van de wereld doorgedrongen. We worden door mijnexploitanten uit de hele wereld gebeld,” aldus de Nederlandse uitvinder.

“De volgende klus is mogelijk het branden van een grote mijn in de Amerikaanse staat Virginia. De mijn is afgedicht en binnenkort horen we of we die immense brand kunnen gaan bestrijden.”

bron: Planet.nl

Links:
- Steamexfire
- Coal Fires

Offline bashanna

 • *****
 • 775
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: Mijnbrand geblust met Nederlandse uitvinding
« Reply #1 on: September 11, 2005, 12:15:53 PM »
Mijnbrand geblust met zuurstofloze stoom
 
bron:nu.nl
 
Met behulp van een Nederlandse uitvinding is een omvangrijke mijnbrand op Spitsbergen geblust.
De mijnbrand kon beëindigd worden met de zogeheten ‘Steamexfire’, een apparaat dat een half jaar eerder ook al een zware, ondergrondse mijnbrand in Zuid-Afrika wist te bedwingen.

Lopend vuurtje
In de reusachtige Noorse kolenmijn Svea Nord op Spitsbergen ontstond eind juli een brand door laswerkzaamheden in de belangrijkste tunnel van de kolenmijn. De brand breidde zich uit naar de laag steenkool en werd al snel onbeheersbaar.

Deskundigen vreesden dat de brand maandenlang zou gaan woeden, met grote economische schade en milieuvervuiling als gevolg. Zware rookwolken domineerden dagenlang de omgeving van de mijn.

Michel Kooij, directeur van Liberty Gasturbine Holland, werd daarop gevraagd of hij met zijn uitvinding, de zogeheten Steamexfire, een oplossing kon bieden.

Het was de Nederlander eerder dit jaar gelukt om met zijn ingenieuze apparaat een zeer zware mijnbrand in de Zuid-Afrikaanse steenkolenmijn Goedehoop in korte tijd te blussen. In plaats van een brand van tien maanden, die experts hadden voorzien, wist Kooij de brand binnen zes dagen te doven. Die noviteit ging als een lopend vuurtje door de wereldwijde mijnindustrie, een branche die regelmatig kampt met aanhoudende ondergrondse mijnbranden.

Zuurstofloze stoom
Ook op Spitsbergen kon de ondergrondse mijnbrand met behulp van de Steamexfire binnen enkele dagen gedoofd worden.

De Steamexfire is dan ook geen gewone brandblusser, maar een zwaar apparaat van 15 meter lang. Het is een machine die zuurstofloze stoom produceert. Dit blijkt in de praktijk een ideale en meest efficiënte manier te zijn om een brand in een gesloten ruimte te blussen.

De basis wordt gevormd door een oude straalmotor van een vliegtuig met een uitlaat waaraan een nabrander is gemonteerd. Daaraan is een waterinjectiesysteem gemonteerd waar door de hitte van de naverbrander het water zeer snel wordt omzet in stoom.

Vervolgens wordt zuurstofarme lucht met waterdamp in de mijn geblazen. De brand dooft door de koele temperatuur van de stoom en gebrek aan zuurstof.

Het succes van de mijnbrandblusser is inmiddels tot in alle uithoeken van de wereld doorgedrongen. Het Puttense bedrijf wordt nu vanuit de hele wereld gevraagd om lezingen en presentaties te geven.