Neoweb.nl

Koolzaadmolen in Delfzijl

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Koolzaadmolen in Delfzijl
« on: July 07, 2005, 11:01:33 AM »
Koolzaadmolen in Delfzijl

De oliemolen in Delfzijl is een feit en kan nu eindelijk het eerste koolzaad gaan persen, bijna een half jaar later dan gepland. De bouw werd vertraagd door onder meer problemen met milieuvergunningen en veiligheidseisen.
 
De investering voor de oliemolen bedraagt 1,2 miljoen euro. De helft hiervan heeft het bedrijf Solaroilsystems, dat de molen laat bouwen, geleend van banken. De andere helft is opgebracht door investeerders. Hiertoe behoort een groep van 150 akkerbouwers in het noordoosten van het land die koolzaad voor de molen gaan telen. Afgelopen jaar hadden zij 800 ha staan, dit jaar naar verwachting 1.200.
 
De oliemolen heeft van de overheid toestemming gekregen tot en met 2010 per jaar 3,5 miljoen liter koudgeperste koolzaadolie accijnsvrij te verkopen als brandstof voor het beroepsvervoer. Voor deze hoeveelheid is een teelt nodig op 2.000 ha. Het is de bedoeling dat de olie in een later stadium ook wordt afgezet als spijsolie, voor luisbestrijding en voor asfalteringswerkzaamheden. Het schroot wordt verkocht als veevoer.
 
De vertraging in de bouw heeft niet tot grote schade geleid. Met afnemers van de biobrandstof waren nog geen contracten getekend. Wel zijn er kosten gemaakt voor de opslag van het koolzaad.

bron: energyvalley