Neoweb.nl

Wellink: praat elkaar geen crisis aan

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Wellink: praat elkaar geen crisis aan
« on: July 20, 2005, 09:49:17 AM »
Wellink: praat elkaar geen crisis aan

bron:nu.nl

AMSTERDAM - President N. Wellink van De Nederlandsche Bank vindt dat de Nederlanders elkaar geen crisis moeten aanpraten. Volgens hem gaat het lang zo slecht niet met de economie als sommigen beweren. Wellink verwacht in de tweede helft van het jaar zelfs een opleving. Dat zei hij dinsdag in het programma Twee Vandaag.

De bankpresident vindt de stelling van de economen P.H. Franses en B. de Groot dat Nederland in een recessie terechtkomt "overdreven". "Hun model is nauwelijks uitgeprobeerd." Hij noemde het "hoogst onwaarschijnlijk" dat het ook werkelijk zo is dat Nederland in een recessie raakt. "Het model klopt niet."

Wellink kan zich voorstellen dat Nederlanders zich zorgen maken. In het nieuwe millennium zijn er behoorlijke schokken geweest die van invloed waren op de economie. Daarbij noemde de bankpresident de aanslagen op 11 september 2001 en de oorlog in Irak. Verder heeft de hoge olieprijs ook flinke effecten. Bij een gemiddelde prijs van 60 dollar per vat in plaats van de 40 dollar van vorig jaar, moeten de Nederlanders 3 miljard euro extra op tafel leggen. "Dat is een externe schok. Daar kun je niets aan doen."

Toch ziet Wellink positieve punten. Hij denkt dat het aantal faillissementen in de tweede helft van het jaar minder hoog is. Verder ziet hij het aantal vacatures stijgen. Er zijn veel factoren die de economie bepalen, en die zijn volgens Wellink lang niet allemaal negatief.