Neoweb.nl

Zonneraceauto ‘Solutra’ onthuld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

 • *****
 • 775
 • +55/-6
 • yourney to the future
Zonneraceauto ‘Solutra’ onthuld
« on: August 14, 2005, 02:01:09 PM »
Zonneraceauto ‘Solutra’ onthuld
 
bron:planet.nl
 
Op de Universiteit Twente is vrijdag de zonneracewagen Solutra onthuld.
De gestroomlijnde bolide is de tweede Nederlandse zonneracewagen die deelneemt aan de World Solar Challenge, een 3010 km lange race dwars door Australië voor auto’s die uitsluitend op zonne-energie rijden.

Droom wordt werkelijkheid
De prestigieuze race van Darwin naar Adelaide, die dit jaar voor de achtste keer wordt gehouden, is vooral bekendheid geworden door het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft. Zij wonnen de laatste twee edities.

Voor het eerst ondervindt het Delftse team concurrentie uit eigen land, want de 14 leden van het Raedthuys Solar Team van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd om hun droom te verwezenlijken: het ontwerpen en bouwen van een zonneraceauto die aan de World Solar Challenge 2005 kan deelnemen.

Vrijdag werd het resultaat onthuld van anderhalf jaar keihard werken: de zonneracewagen Solutra werd voor het eerst aan de buitenwacht getoond. De futuristisch ogende, lichtgewicht raceauto is vijf meter lang, 1,8 meter breed, 80 cm hoog en bedekt met zo’n 2500 hoogwaardige zonnecellen.

Ze zullen naar verwachting een vermogen opleveren van 1800 Watt. Dat moet voldoende zijn om een gemiddelde snelheid van 100 km per uur te halen, genoeg voor een positie in de top. De winnaar van de laatste race in 2003, de Nuna 2, wist een gemiddelde snelheid te bewerkstelligen van ruim 97 km per uur.

Nog druk in de weer
Hoewel de startdatum al in zicht komt (25 september), is het Twentse racemonster nog niet helemaal rijklaar.

“We zijn nog steeds dag en nacht bezig om de wagen verder te perfectioneren,” aldus teamleider Michel Lansink. “Zo haakte onze leverancier van een zeer hoogwaardige elektromotor op het laatste moment af. Dat betekent dat we een andere motor hebben besteld, waarvoor aanpassingen aan de achterzijde van de wagen nodig zijn.”

Ligfietsbanden
Ondanks die tegenvaller is het vertrouwen van het Twentse team groot. De aërodynamica is met behulp van een speciaal ontwerpprogramma en windtunneltesten geoptimaliseerd en het Raedthuys Solar Team rijdt als enige deelnemer op banden van Vredsestein.

“De overige teams rijden doorgaans op banden van Michelin, maar het Twentse bedrijf Vredestein heeft onze banden geleverd. Deze banden worden normaliter voor ligfietsen gebruikt en zijn speciaal verbeterd om aan de wensen van het team te kunnen voldoen. Naar verwachting zal de rolweerstand van de banden tijdens de race minimaal zijn,” zo licht teamlid Erik Hoogma toe.

'Geduchte concurrent'
Onder de vele belangstellenden bij de presentatie van de Solutra, bevonden zich ook nieuwsgierige leden van het Delftse solarteam dat de zonnerace laatste keer won. Teamleider Diederik Kinds was danig onder de indruk van de Twentse concurrent.

“Een jaar geleden zijn ze bij ons op bezoek geweest om te eens horen hoe je een zonneraceauto bouwt die aan zo’n belangrijke race kan deelnemen. Het resultaat is fantastisch. De auto oogt zeer mooi.”

Als opvallende verschillen met de raceauto Nuna 3 van de TU Delft, noemt Kinds de bestuurbare wielkappen van de Solutra. “Die draaien met de stuurbeweging mee voor een zo goed mogelijke aërodynamica. Ook kan de wielkap opengeklapt worden, want handig is wanneer je zo snel mogelijk een lekke band wilt verwisselen. Ik beschouw het Twentse team dan ook als een serieuze concurrent voor de Nuna 3, die opnieuw voor de hoofdprijs zal strijden.”

Vanwege de regen kon de Solutra nog niet rijdend worden getoond, iets dat later nog zal plaatsvinden, zo benadrukte het team. Voorlopig is het nog een race tegen de klok om de Solutra zo optimaal mogelijk aan de start te krijgen. De concurrent Nuna 3 van het Nuon Solar Team bevindt zich al in Australië ter voorbereiding op de uitputtende race door de snikhete Australische woestijn.

Links:
Raedthuys Solar Team (Solutra)
Nuon Solar Team (Nuna III)
Neoweb over de verbeteringen van Nuna-3 (lichter en zuiniger)
Denk mee over verbeteringen van de Nuna-3 en Solutra
World Solar Challenge 2005 in Australië

Offline Robert

 • *****
 • 3.076
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Re: Zonneraceauto ‘Solutra’ onthuld
« Reply #1 on: September 27, 2005, 10:17:28 AM »
het tweede Nederlandse team

Het tweede Nederlandse team dat aan de race meedoet, het Raedthuys Solar team van de Universiteit Twente, is na de tweede dag een plekje opgeschoven van de elfde naar de tiende plaats. Het Twentse team is nog niet zover op weg als Nuna 3. Het team is maandag geëindigd in Tennant Creek, dat 988 kilometer van de startplaats Darwin ligt. "We zijn maar liefst zes keer lek gereden. We doen er alles aan om er dinsdag minder last van te hebben en dan hopen we weer plaatsje op te schuiven", reageerde deelnemer Michiel Lansink.

bron:nu.nl