Neoweb.nl

Kabinetsimpuls voor duurzame energie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Kabinetsimpuls voor duurzame energie
« on: September 01, 2005, 09:24:11 AM »
Kabinetsimpuls voor duurzame energie

bron:planet.nl
 
Het kabinet wil 250 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van duurzame energie. Dat hebben betrouwbare Haagse bronnen woensdag gemeld. Voorwaarde is wel dat de kerncentrale in Borssele open blijft.
Aandeelhouders van Borssele, Essent en Delta, zullen honderden miljoenen investeren in technieken om energie te besparen. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) zou daarover nog met de energiemaatschappijen onderhandelen.

Uitstoot beperkt
Als Borssele openblijft, scheelt dat jaarlijks aan uitstoot van CO2 1,5 miljoen ton, rekende Van Geel enige maanden geleden voor. Door de uitstoot te beperken voldoet Nederland aan internationale verplichtingen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het plan van Van Geel om Borssele in 2013 niet te sluiten. De staatssecretaris kreeg ook de steun van coalitiepartner D66, die jarenlang voor sluiting was.

Onbeperkte vergunning
Sluiting van de kerncentrale in 2013 zou de overheid op een schadeclaim van een miljard euro komen te staan, want eigenaar EPZ heeft een onbeperkte vergunning.

De milieuorganisatie Greenpeace spreekt van een ,,perverse deal''. Volgens een woordvoerder is er veel meer dan 250 miljoen nodig om duurzame energie te stimuleren. Daarbij is er nog steeds geen oplosing gevonden voor het afval dat een kerncentrale produceert, aldus Greenpeace.
 
links:
http://www.kernenergie.nl/
website kerncentrale Borssele