Neoweb.nl

Biomassa

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline djmarco

 • **
 • 55
 • +12/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Biomassa
« on: September 06, 2005, 02:10:19 PM »
'Bouw grote biomassacentrale geen sinecure'
DEN HAAG - Het is technisch haalbaar in Nederland een grote elektriciteitscentrale te bouwen die draait op biomassa. Het is echter geen sinecure. "De ingrediënten zijn er, maar het kan niet vandaag op morgen", zei dinsdag ingenieur R. Kalf van Kema.
 

Dit onderzoeksbureau heeft in opdracht van Greenpeace en energiebedrijf Eon gekeken naar de mogelijkheden van een biomassacentrale die 1000 megawatt stroom kan produceren. Dinsdag werden de resultaten gepresenteerd.

Het is volgens Kema in theorie mogelijk om in Nederland vier biomassacentrales van 250 megawatt naast elkaar te zetten. Deze kunnen houtsnippers gebruiken, zodat de uitstoot van het schadelijke CO2 wordt beperkt. De centrales zouden kunnen voorzien in 2 procent van de totale vraag naar elektriciteit. Ons land kent tot nu toe slechts vier kleine biomassacentrales. De grootste wekt 25 megawatt stroom op.

Een schone centrale van 1000 megawatt vergt een enorme hoeveelheid biomassa, 3,7 miljoen ton op jaarbasis. Dat is in Nederland niet beschikbaar, dus zouden er houtsnippers uit Noord-Amerika, Scandinavië of Oost-Europa moeten worden geïmporteerd.

Het opzetten van zo'n goederenstroom is een enorme uitdaging, stelt Kema. Niet alleen moeten de houtsnippers per schip naar Nederland worden gebracht. Het vruchtbare as dat overblijft na verbranding zou eigenlijk terug naar het bos moeten om zo een duurzame energieproductie te garanderen.

Daar komt bij dat een biomassacentrale veel duurder is dan een gangbare kolen- of aardgascentrale. Volgens J. Thijssen van Greenpeace is een investering van zeker 1,3 miljard euro nodig om een schone elektriciteitscentrale te bouwen. Zonder subsidie van de overheid zullen energiebedrijven niet bereid zijn zo'n bedrag neer te leggen, voegde hij daaraan toe.

Ondanks de vele hobbels op de weg ziet Greenpeace het rapport van Kema als een "revolutie", zei Thijssen. De milieuclub beseft dat een grote biomassacentrale niet "van de ene op de andere dag is gebouwd, maar de studie toont wel aan dat het mogelijk is".

De elektriciteitsproducenten zouden serieus werk moeten maken van biomassa, vindt Greenpeace. Volgens Thijssen zijn zij van plan de komende tijd zes of zeven nieuwe elektriciteitscentrales neer te zetten. "Als dat allemaal gas en kolen wordt, dan gaat het mis met het klimaat."

Opvallende afwezige bij de presentatie van het Kema-rapport was medeopdrachtgever Eon. Het Duitse energiebedrijf is erg sceptisch over de uitkomsten en zet grote vraagtekens bij de haalbaarheid van een biomassacentrale. Er is nog veel aanvullend onderzoek nodig, aldus het concern.

en dan vraag ik me af, kan die centrale niet beter bij het bos staan. ik bedoel electriciteit verplaatsen ipv hout en as. dus 500 mw in scandinavie en 500 mw in oost europa, of meer natuurlijk. en is het ook economisch haalbaar?

Offline Robert

 • *****
 • 3.076
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Re: Biomassa
« Reply #1 on: September 07, 2005, 09:21:08 AM »
Plan voor enorme biomassacentrale
 
bron:planet.nl

Energie uit biomassa heeft veel potentie, aldus een nieuw onderzoek.
Het onderzoek is uitgevoerd door KEMA en werd vanmorgen door Greenpeace gepresenteerd in Niewspoort in Den Haag.


Toekomst van onze energievoorziening
De Tweede Kamer vergadert donderdag over het energierapport van Economische Zaken, dat minister Brinkhorst onder de titel 'Nu voor later' naar het parlement heeft gestuurd.

Onderwerp is de toekomst van onze energievoorziening. Naast forse energiebesparingen, meer innovatie en spreiding van energiebronnen, is een grote aandeel van duurzame energie nodig om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Biomassa zou als duurzame energiebron een hoofdrol kunnen vervullen, aldus het nieuwe rapport dat is gefinancierd door Greenpeace en het energiebrdrijf E.ON Benelux. De uitvoering is verzorgd door KEMA, een onderneming die gespecialiseerd is in innovatieve technologie op het gebied van energie.

Megacentrale op biomassa
In het KEMA-rapport staat onder meer een plan voor de bouw van een revolutionaire elektriciteitscentrale op schone biomassa.

Deze 1000 megawatt centrale zou in theorie een kwart van alle Nederlandse huishoudens van groene stroom kunnen voorzien. Op papier bestaat de reusachtige centrale uit 4 units die ieder 250 megawatt produceren.

De energiecentrale zou daarmee ruim vier keer zo groot worden als de grootst bestaande centrale op biomassa, die voor het onderzoek als referentiepunt diende. Dat is de Alholmens Kraft in Finland, goed voor een jaarlijkse productie van 240 megawatt (zie foto). In het bosrijke land van de duizend meren vormen houtsnippers, boomschors en turf de hoofdbronnen van waaruit energie wordt gewonnen.

Voortrekkersrol Nederland
De overheid zou de bouw van zo'n milieuvriendelijke megacentrale moeten stimuleren, meent Greenpeace. "Duurzame energie uit wind, zon en biomassa is de oplossing voor het klimaatprobleem. Nederland is zelf bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering en moet het voortouw nemen," aldus Joris Thijssen van de milieuorganisatie.

"Zonder subsidie voor groene alternatieven worden er nu nieuwe gas- en kolencentrales gebouwd en zal Nederland nooit zijn bijdrage leveren om klimaatverandering te voorkomen. Het investeringsklimaat voor duurzame energie in Nederland wordt steeds slechter. Dat het kabinet vorige week eenmalig een paar honderd miljoen euro beschikbaar stelde, verandert daar niets aan."

De kosten voor de bouw van de megacentrale liggen volgens KEMA naar verwachting tussen de 1,2 en 1,5 miljard euro.

Wereldwijd
Naast Nederland zou ook de rest van de wereld veel meer energie uit biomassa kunnen winnen, aldus het rapport.

KEMA heeft berekend dat de hele wereld in theorie ruimschoots kan worden voorzien van elektriciteit uit schone biomassa. Honderden groene biomassacentrales kunnen volledig branden op reststromen uit onder meer de bos- en landbouw.

Milieuvriendelijke biomassa
Bij de productie van energie uit biomassa is het wel zaak om te kijken welke producten daarvoor in aanmerking komen. Biomassa benadeelt het milieu als de productie en toelevering daarvan niet duurzaam is.

Palmolie bijvoorbeeld, waarvoor regenwouden in Indonesië worden gekapt, komt niet in aanmerking, kippenmest evenmin. Ook biodiesel uit koolzaad is niet milieuvriendelijk. De productie vergt veel kunstmest, bestrijdingsmiddelen en ook nog eens veel energie.

Het ontwikkelen van een keten van productie en aanvoer van duurzame, schone biomassa heeft de hoogste prioriteit. Net als de eerste investeringen in groene biomassacentrales. "Wachten kan niet," vindt Joris Thijssen. "Het klimaat schreeuwt om groene stroom."

De Stichting Natuur en Milieu pleitte eerder deze week al voor stimulering van schone biobrandstof als reactie op het kabinetsvoorstel om op biobrandstoffen geen accijns meer te heffen. De organisatie pleit voor een korting
afhankelijk van de CO2-uitstoot, het belangrijkste broeikasgas.

Producten als ethanol uit reststoffen uit de agrarische industrie of biodiesel uit oud frituurvet acht Natuur en Milieu geschikt als basis voor milieuvriendelijke energieproductie.


Links:
- Opportinities for a 1,000 MW biomassfired power plant in the Netherlands (Greenpeace)
- Nu voor later – Energierapport 2005
- Alholmens Kraft
 

Offline Robert

 • *****
 • 3.076
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Biomassacentrales
« Reply #2 on: September 07, 2005, 09:22:19 AM »
Energiecentrale gevoed door olifantsgras

bron:nu.nl
 
In Engeland wordt dit jaar begonnen met de bouw van de eerste energiecentrale die gevoed zal worden door het snelgroeiende olifantsgras.
De centrale verrijst in Staffordshire in Centraal-Engeland en zal 2000 huishoudens van energie gaan voorzien.

CO2-neutraal
Energie uit biomassa wint de laatste jaren steeds meer terrein en proeven met het zeer snelgroeiende olifantsgras, dat vier meter hoog kan worden, hebben gunstige resultaten opgeleverd.

Volgens directeur Amanda Gray van Eccleshall Biomass, de firma achter het project, kan olifantsgras een belangrijke rol gaan vervullen bij het terugdringen van de broeikasgassen op aarde. De Britten vormen circa 1 procent van de wereldbevolking, maar produceren 3 procent van de broeikasgassen op aarde. Het gebruik van olifantsgras is CO2-neutraal. De planten nemen CO2 uit de atmosfeer op en bij verbranding komt die CO2 weer vrij.


Hoge opbrengst
De oorspronkelijke Afrikaanse grassoort wordt in de omgeving van de centrale verbouwd. Zo’n 170 Britse boeren zullen het olifantsgras gaan verbouwen.

Het houtachtige, meerjarige gewas (Miscanthus giganteus) gewas kan ieder jaar worden geoogst en levert zeker 20 jaar hoge opbrengsten. De soort vraagt weinig bodembewerking en relatief weinig bemesting en bestrijdingsmiddelen.