Neoweb.nl

Nuna-3 Wint ook Solar Challenge 2005

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.076
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Nuna-3 Wint ook Solar Challenge 2005
« on: September 28, 2005, 10:30:08 AM »
Zonnewagen Nuna opnieuw winnaar

ADELAIDE - De Nederlandse zonneauto Nuna 3 is winnaar geworden van de World Solar Challenge, de 3000 kilometer lange wedstrijd voor zonneracewagens dwars door Australiƫ.

bron:nu.nl

Het is de derde keer dat het team van de TU Delft de race heeft gewonnen. Eerder gebeurde dat in 2001 en 2003. De gemiddelde snelheid was 103 kilometer, een recordtijd. Volgens een woordvoerder van sponsor Nuon was dat gemiddeld zes kilometer sneller dan in de vorige race.

"We hadden gehoopt op een gemiddelde van 100 kilometer per uur. Dit is boven verwachting", zei een woordvoerder. "We hadden de zon mee. We hebben drie dagen stralend weer gehad. Voor de laatste dag was iets minder weer verwacht maar er was meer dan genoeg zon." De Nuna 3 heeft de race afgelegd in ongeveer 3,5 dag.

De Nuna 3 is met een ruime voorsprong op de andere wagens binnengekomen. "De rest komt donderdagochtend (plaatselijke tijd) met een achterstand van minimaal 3 uur. We hebben zoveel geluk gehad met het weer, maar ook met Nuna zelf", zei teamlid Anne-Marie Rasschaert na afloop van de race. De teamleden kregen na afloop telefonische felicitaties van premier Balkenende. Hij zei "trots" op hun prestatie te zijn.

Geheim
Volgens haar is het geheim van Nuna 3 een kwestie van de juiste mensen op de juiste plaats, de beste wagen en goede zonnestellen. "We hebben het geluk afgedwongen door alle risico's uit te sluiten. Om lekke banden te voorkomen maak je de wagen lichter en dat hebben we met Nuna gedaan."

Rasschaert denkt niet dat de race met steeds dezelfde winnaar saai wordt. "Dit jaar was de concurrentie erg groot. We begonnen dan wel als favoriet, maar het Amerikaanse team uit Michigan en het Australische team uit Melbourne riepen van tevoren heel hard dat ze ons zouden verslaan."

Universiteit Twente
De race begon zondag. Ongeveer dertig door zonne-energie aangedreven auto's uit de hele wereld stonden aan de start. Aan de race doet ook een team van de Universiteit Twente mee, maar dat heeft veel pech gehad. De auto van dat team kreeg maandag bijvoorbeeld liefst zes keer een lekke band. De verwachting is dat de Twentenaren op zijn vroegst donderdagavond (plaatselijke tijd) finishen.

Zie ook:
Nuna-3 verslag op Neoweb
Nederlandse Solutra Zonnewagen
« Last Edit: September 28, 2005, 10:31:45 AM by Robert »