Neoweb.nl

Twentse zonnewagen finisht als negende

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.076
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Twentse zonnewagen finisht als negende
« on: October 01, 2005, 12:49:51 PM »
Twentse zonnewagen finisht als negende
 
bron:planet.nl
 
De zonneraceauto Solutra van de Universiteit Twente is vrijdag als negende de finish gepasseerd van de World Solar Challenge in Australië.
Om half elf plaatselijke tijd reed de gestroomlijnde bolide over de finish in Adelaide. Een prima resultaat gezien de vele tegenslagen die het Twentse team moest verwerken voor en tijdens de 3021 km lange trip.

Fontein
“We zijn moe maar voldaan,” aldus teamleider Michiel Lansink. “We komen net uit de fontein in Adelaide, waar we onze negende plaats hebben gevierd."

Vooral de laatste dagen liep de Solutra als een zonnetje. Het Twentse team bleef de Belgische Umicar van de universiteit van Leuven ruimschoots voor. Tijdens de race zoefden beide deelnemers elkaar voortdurend voorbij. De Belgen eindigden uiteindelijk als twaalfde.

“We hebben de laatste dag weer een gemiddelde snelheid van zo’n 90 km per uur gehaald. Best knap, want het laatste stuk van de route is erg druk. Hoe goed we het de laatste dagen gedaan hebben, komt goed tot uitdrukking in de voorsprong die wij hebben genomen op het Belgische team; maar liefst 6 uur in 3 dagen,” liet teamlid Arthur Vermeulen in een interview weten.

Bandenpech
De negende plek onder 21 deelnemers is een aardige presatie gezien het moeizame voortraject van het Raedthuys Solar Team.

Op het laatste moment haakte de fabrikant af die de elektromotor zou leveren. Het team wist een tweedehandsmotor op de kop te tikken, maar er was nauwelijks tijd om daarmee in Australië te oefenen.

Tot overmaat van ramp lichtte de Australische douane het materiaal van de Twentenaren bij binnenkomst uitvoerig door vanwege een steekproef. "Daar hebben we bijna een week mee verloren, zodat we veel minder tijd hadden voor de laatste voorbereidingen en testritten'', aldus Lanslink.

Tijdens de race kampte het Twentse team vooral met bandenpech. Zowel op maandag als op dinsdag kreeg de Solutra zes keer een lekke band. Na een grondige inspectie bleek dat de afstelling van de voorwielophanging aardig uit het lood te staan. Dat veroorzaakte extra slijtage aan de banden. De afstelling van de banden werd in de bush verbeterd en vanaf woensdag reed de Solutra lekvrij.

Felicitaties aan Delft
Michiel Lansink is blij dat een Nederlands team de eindzege op naam heeft geschreven. Dat het Nuon Solar Team van de TU Delft voor de derde keer op rij wint, is volgens hem een mooie prestatie.

“Natuurlijk hadden we zelf op een hogere klassering gehoopt, maar dat zat er door allerlei pech niet in. Daarbij was het de afgelopen dagen wat bewolkt waardoor we geen topsnelheid konden neerzetten."

De deelname zal Lansink niet snel zal vergeten. De uitgestrekte oneindigheid van het Australische landschap hebben diepe indruk gemaakt. Ook de onderlinge samenwerking tussen de diverse solarteams ervaart hij als bijzonder.

“Uiteraard is er sprake van concurrentie, maar je helpt elkaar ook waar nodig. Zo was er één team dat de accu’s niet door de douane had gekregen en wij hadden pech met de banden. Van dat team hebben wij banden gekregen in ruil voor onze reserveaccu. Dat is denk ik best uniek” aldus Lansink.