Neoweb.nl

oudste dier: 175 jaar!

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

 • *****
 • 775
 • +55/-6
 • yourney to the future
oudste dier: 175 jaar!
« on: November 15, 2005, 09:43:13 AM »
Oudste dier ter wereld wordt 175 

bron:nu.nl

BRISBANE - Haar huid is erg gerimpeld, en ze is de laatste tijd wat pondjes aangekomen. Ook is ze niet zo snel meer, zelfs niet voor een schildpad. Maar haar ogen twinkelen soms nog ondeugend en ze kan nog wel twintig jaar mee. Harriet viert dinsdag haar 175e verjaardag.

De Australische schildpad is daarmee hoogstwaarschijnlijk het oudste dier ter wereld. In de dierentuin bij Brisbane is dinsdag een grote verjaardagstaart voor Harriet aangesneden, meldden Australische media.

De schildpad is geboren voordat er stoomtreinen waren, toen slavernij nog mocht en voor de industriële revolutie goed op gang kwam. Het verhaal wil dat in 1835 de Britse natuurkundige Charles Darwin de toen 5-jarige Harriet persoonlijk van de Zuid-Amerikaanse Galapagos-eilanden haalde. De befaamde Darwin had evenwel niet door dat de schildpad een vrouwtje was. Dat bleek pas halverwege de vorige eeuw, toen ze al ruim honderd jaar als man door het leven was gegaan.

Velen betwijfelen de hoge leeftijd van de schildpad, maar DNA-testen hebben inderdaad uitgewezen dat ze zo oud is, en dat ze ooit bij de Galapagos-eilanden rondzwom.

Offline bashanna

 • *****
 • 775
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: oudste dier: 175 jaar!
« Reply #1 on: March 24, 2006, 10:49:42 AM »
Schildpad van '255 jaar' overleden
 
bron:planet.nl
 
Een eeuwenoude Seychellen-reuzenschildpad is woensdag bezweken.
Het stokoude reptiel is volgens de autoriteiten van de dierentuin in de Indiase stad Calcutta op een leeftijd van circa 255 jaar aan een ziekte overleden.

Barst
"Adwaitya (De Enige), die onze bezoekers 131 jaar in verrukking heeft gebracht, is woensdagmorgen gestorven," zo verklaarde dierentuin-directeur Subir Chowdhury donderdag tegenover persbureau AFP.

"Alle medewerkers zijn zeer bedroefd door zijn dood. Zijn schild zal in de dierentuin tentoongesteld worden."

Volgens Chowdhury was de schildpad al enige maanden ziek nadat er een barst in zijn onderschild was ontstaan, wat een infectie tot gevolg had.

Cadeau aan de Britse Oost-Indische Compagnie
De Seychellen-reuzenschildpad (Geochelone gigantea) is afkomstig van de Seychellen, waar Britse zeelui in 1875 vier reuzenschildpadden meenamen als cadeau voor Robert Clive, topman van de Britse Oost-Indische Compagnie.

Drie daarvan stierven al snel. Het levende exemplaar werd overgebracht naar de dierentuin van Calcutta, die op 1 januari 1876 door de Britse koning Edward VII werd geopend als eerste diergaarde in Azië.

De viervoeter zou op dat moment al een jaar of 120 zijn geweest. "Uit ons archief blijkt dat de schildpad is geboren in 1750, maar volgens sommigen zou hij al in 1705 ter wereld zijn gekomen'', aldus de dierentuin-directeur.

Een leeftijd van 255 lijkt echter zelfs voor schildpadden erg onwaarschijnlijk. De oudste schildpad waarvan de leeftijd min of meer vaststaat is de Galápagos-reuzenschildpad Harriet, die vorig jaar zijn 175ste verjaardag vierde in de dierentuin Australia Zoo bij Brisbane.

De diergaarde van Calcutta wil door middel van koolstofdatering de werkelijke leeftijd van Adwaitya vaststellen.

De Seychellen-reuzenschildpad is de grootste landschildpad ter wereld. De reptielen kunnen zo'n 1,2 meter lang worden en een gewicht van 225 kg bereiken.


 

Offline Robert

 • *****
 • 3.076
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Harriet overleden: 176 jaar
« Reply #2 on: June 23, 2006, 11:15:39 AM »
Oudste schildpad in gevangenschap overleden

bron:nu.nl

SYDNEY - Het waarschijnkijk oudste dier in gevangenschap, de Galapagos-schildpad Harriet, is donderdagavond overleden. Dat heeft de Australische dierentuin waar het dier haar dagen sleet, vrijdag bekendgemaakt.

Harriet overleed vermoedelijk aan een hartaanval, verklaarde de dierenarts van Australia Zoo tegen de zender ABC. Ze zou de respectabele leeftijd van 176 hebben bereikt.

Darwin
Het verhaal wil dat in 1835 de Britse natuurkundige Charles Darwin de toen 5-jarige Harriet persoonlijk van de Zuid-Amerikaanse Galapagos-eilanden haalde. De befaamde Darwin had evenwel niet door dat de schildpad een vrouwtje was. Dat bleek pas halverwege de vorige eeuw, toen ze al ruim honderd jaar als man door het leven was gegaan.

Velen twijfelden aan de hoge leeftijd van de schildpad, maar DNA-testen hebben inderdaad uitgewezen dat ze zo oud is, en dat ze ooit bij de Galapagos-eilanden rondzwom.

Cadeau
In maart dit jaar overleed in de dierentuin van de Indiase stad Kolkata (Calcutta) een schildpad  (Adwaitya) die 255 jaar oud zou zijn geweest. De reuzenschildpad was afkomstig van de Seychellen, waar Britse zeelui in 1875 een aantal reuzenschildpadden meenamen als cadeau voor de Britse Oost-Indië Compagnie.

"Uit ons archief blijkt dat de schildpad is geboren in 1750, maar volgens sommigen zou hij al in 1705 ter wereld zijn gekomen", zei de directeur van de dierentuin.

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Oudste dier is 410-jarige mossel
« Reply #3 on: November 09, 2007, 10:03:33 AM »
Oudste dier is 410-jarige mossel

BANGOR - Het oudste nog levende dier is een 410-jarige mossel. Het weekdier, een Noordkromp, werd onlangs voor de IJslandse kust gevangen. Volgens Britse wetenschappers verkeert het diertje "in zeer goede gezondheid", berichtte de Duitse krant Die Welt.
 
De wetenschappers van de universiteit van Wales gebruikten voor een onderzoek Noordkrompen die bekend staan om hun hoge leeftijd. Toen ze de jaarringen van deze mossel telden, kwamen ze op 410 uit.

bron: ANP & nu.nl

link:
http://www.welt.de/welt_print/article1311792/Das_aelteste_Tier_der_Welt_ist_410_Jahre_alt.html