Neoweb.nl

Op plantaardige olie naar Peking

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Op plantaardige olie naar Peking
« on: January 04, 2006, 10:01:40 AM »
Op plantaardige olie naar Peking
 
bron:planet.nl
 
Johan Roos en Sander Ansems uit Den Haag zijn dinsdagmiddag vanuit Leeuwarden met een auto rijdend op plantaardige olie naar China vertrokken.
Beide jongemannen zijn op zoek naar het avontuur. Maar willen dit wel bewust doen en ook de Nederlandse regering wakker maken zodat ze de voordelen van biobrandstof inzien. De reis is een kostbare onderneming, dus ze kunnen iedere vorm van sponsering goed gebruiken.

Roos en Ansems zijn eigenlijk al vertrokken, maar hadden toch nog even tijd om te bellen met Planet.nl. “We zijn net weg, maar er zijn nog wel wat organisatorische dingen die we nu moeten doen”, aldus Ansems. “Morgen hopen we de Duitse grens over te steken, dan voelt het waarschijnlijk al wat echter”.

De studenten hebben naar verwachting vier maanden nodig om in de Chinese hoofdstad Peking aan te komen.

Grootste problemen
Ansems: “Dat kan natuurlijk langer gaan duren, want we komen langs veel landen waar we wel een visum voor hebben, maar waar zo’n ding nauwelijks telt. Dan laten ze je rustig twee weken aan de grens wachten. Maar uiteindelijk mag je er toch wel over”.

De grootste problemen verwachten ze momenteel in het oosten van Turkije: “Daar is het nu 20 graden onder nul, dat lijkt me echt geen fijn idee”, aldus Ansems. Mochten er enorme calamiteiten ontstaan dan hebben ze ‘in Nederland wel iets’ om de nood op te vangen. “Maar eigenlijk staan we er gewoon alleen voor”.

Het idee voor de milieuvriendelijke trip ontstond toen Roos en Ansems op rondreis waren in Nieuw-Zeeland. “We hadden daar zo’n oude gare bak gekocht en heel het land rondgescheurd. Nu vonden we dat het tijd werd om iets volwassens te doen.”

Het milieuaspect
En daar komt het milieuaspect om de hoek. “In andere landen zijn ze al zoveel verder met plantaardige olie als brandstof, kijk naar Zweden en Duitsland. En in Nederland is het gewoon nog steeds beroerd geregeld”. Vandaar het statement van de twee Hagenezen, ze vetrokken niet vanuit de hofstad, “waar de politici wel eens wakker mogen worden”, maar van Leeuwarden. “De provincie Friesland is als een van de weinigen in Nederland echt bezig met biobrandstoffen, onze reis sluit prima aan bij hun beleid”.

De reis van Johan Roos en Sander Ansems is te volgen op www.owneyesexperience.nl
 

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: Op plantaardige olie naar Peking
« Reply #1 on: September 04, 2006, 06:27:12 PM »
Wereldreis op koolzaadolie
 
bron:planet.nl
 
Twee Nederlandse studenten hebben hun reis naar China op plantaardige olie volbracht.
Johan Roos en Sander Ansems uit Den Haag hebben met hun auto rijdend op plantaardige olie bijna 30.000 kilometer afgelegd om het gebruik van biobrandstoffen te promoten.

Laatste etappeHet duo vertrok op 3 januari van dit jaar vanuit Leeuwarden richting de Chinese hoofdstad Peking; een avontuurlijke trip die geheel op koolzaadolie werd voltooid.

Bij aankomst op de Nederlandse ambassade in Peking werden ze via een beeldverbinding door staatssecretaris Van Geel van Milieu hartelijk gefeliciteerd. Terug in Nederland volgde nog een laatste etappe: dinsdag kwamen de studenten met hun auto voorrijden bij het gebouw van VROM.

Daar werden ze welkom geheten door Van Geel en gaven de studenten een toelichting op de CO2-neutrale boekhouding van hun reis. Met hun milieuvriendelijke tocht wilde het tweetal de voordelen van biobrandstof onder de aandacht brengen.

Dat lijkt aardig gelukt, want het initiatief trok veel media-aandacht en in de centrale hal van het ministerie van VROM is deze week een tentoonstelling te zien over biobrandstoffen.

De tentoonstelling belicht het overheidsbeleid voor biobrandstoffen, maar staat vooral in het teken van de autoreis die Roos en Sander Ansems dwars door Azië hebben afgelegd. Een terugblik van die tocht is ook te zien op www.owneyesexperience.nl.