Neoweb.nl

Aromaten : gezondheidrisico's

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline arowana

 • *
 • 6
 • +3/-0
 • Gender: Male
 • Wild Erotisch
  • The Arowana
Aromaten : gezondheidrisico's
« on: January 05, 2006, 05:45:39 PM »
Kan iemand mij vertellen wat de effecten zijn van aromaten op de gezondheid,
en welke gevolgen de uitstoot van aromaten op de natuur heeft? (bijvoorbeeld ozon-/smogvorming e.d.?)

bij voorbaat dank..

Offline bashanna

 • *****
 • 775
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: Aromaten : gezondheidrisico's
« Reply #1 on: January 06, 2006, 11:54:40 AM »
Aromaten (en dan vooral cyclische Aromaten) hebben benzeenring-achtige structuren. (worden gemaakt uit benzeen)
Benzeen is kankerverwekkend.
Benzeen is een vluchtige organische stof (VOS)
Benzeen komt vrij bij verdamping van aardolieproducten en andere organische stoffen en bij onvolledige verbranding. (o.a. roken) Ook uitlaatgassen van verkeer bevatten vluchtige organische stoffen.
Benzeen is een van de beruchtste VOS. Het is een vluchtig bestanddeel van benzine en diesel en kan leiden tot leukemie. Bij de huidige concentraties van benzeen in de buitenlucht is het risico op kanker zeer klein. VOS reageren onder invloed van zonlicht met onder andere stikstofoxiden. Daarbij komt het voor mens, plant en dier zeer schadelijke ozon (O3) vrij. Bij zonnig en windstil weer leidt dit tot smog.

•Aromaten ontlenen hun benaming aan hun uitgesproken aromatische of geparfumeerdegeur. De belangrijkste stoffen in deze groep, benzeen, tolueen en xylenen, zijn chemische grondstoffen die gebruikt worden voor de fabricage van een hele reeks producten. Bijna alle aromaten zijn gemaakt van ruwe stookolie en sommige van steenkool.
•Bij de productie van heel wat dagelijkse voorwerpen die we thuis, op het werk en inde supermarkt tegenkomen, komen aromaten te pas. Het gaat om diverse productenzoals kledij, geneesmiddelen, cosmetica, computers, verf, auto-onderdelen, kookgerei, huishoudlinnen, tapijten en sportuitrusting.•Producten waarbij gebruik gemaakt wordt van aromaten kunnen het energieverbruik drukken en een positieve impact hebben op het leefmilieu. Lichte kunststofonderdelenin voertuigen en vliegtuigen bijvoorbeeld en isolatieschuim in huizen en kantoren worden gemaakt met behulp van aromaten.•Benzeen werd in de pers aangeklaagd als een gevaarlijke stof. Het werd door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek inderdaad als kankerverwekkende stof geclassificeerd. Het is echter belangrijk te weten dat benzeen op zich geen verbruiksproduct is. Benzeen wordt in de chemische industrie gebruikt om andere chemische stoffen te produceren die op hun beurt worden gebruikt om consumentengoederen te fabriceren. De verwerking van en toepassingen met benzeen moeten beantwoorden aan strenge internationale normen om de consument te beschermen tegen alle mogelijke risico's. In de industrie worden over het algemeen nog strengerenormen gehanteerd dan opgelegd door de regelgevende overheden.

Aromaten worden echt overal voor gebruikt, want ze maken kunststoffen lichter, (denk aan isolatie schuim)

Benzeen is een kleurloze vloeistof die in de natuur voorkomt in fossiele grondstoffen zoals ruwe stookolie en steenkool. Het wordt geproduceerd tijdens de verwerking vanstookolievloeistoffen en door middel van chemische reacties. Het is een belangrijkchemisch basiselement voor de productie van een brede waaier dagelijkse productenen wordt niet als dusdanig gebruikt door consumenten. Het is de belangrijkstegrondstof voor de productie van:
•styreen, wat vooral wordt gebruikt voor de productie van polystyreen, ABS (Acrylonitrile-Butadieen-Styreen) en rubberproducten. Polystyreen vind je terug in de woning, op kantoor, in de supermarkt en in fastfood-restaurants. Het komt voor in velevormen, van eierdoosjes tot wegwerpkoffiebekers, van CD-doosjes tot speelgoed.  De typische piepschuim vlokken, gebruikt in verpakking en lichte elementen in schuim ter bescherming van nieuwe toestellen zoals tv's of computers, zijn ook gemaakt uit polystyreen. ABS is een stevige kunststof die op grote schaal wordt gebruikt voor computer- en televisiekasten, bagage, sporthelmen, auto-onderdelen en speelgoed zoals bouwblokken voor kinderen;
•cumeen en fenol worden gebruikt als basismateriaal voor producten in de gezondheids-zorg, zoals aspirine en penicilline. Penicilline is  een van de eerste en nog steeds wijd verbreide antibiotica die gebruikt worden voor de behandeling van een hele reeks ziekten,zoals longontsteking, bacteriële meningitis, keelontstekingen en difterie. Fenol wordt ook gebruikt voor de productie van bisfenol A, wat dient als basis voor epoxyharsen en polycarbonaten. Epoxyharsen worden toegepast om verf op schepen en chemische opslagtanks een hoge weerstand te geven. Polycarbonaten worden verwerkt tot CD's, veiligheidsglas, veiligheidshelmen, lenzen, lichte kunststofglazen en koelventilators. Touch-panelen op telefoontoestellen worden gemaakt van polycarbonaatfolie;
•cyclohexaan wordt gebruikt als een tussenproduct om nylon te produceren (zie kader hieronder). Nylon is, een van de oudste kunststoffen en een veelzijdig product met een eindeloze lijst toepassingen. Alle consumenten kennen de voordelen ervan als ze gebruikt worden in gemakkelijk te onderhouden kledij, zoals panty's, maar het wordt ook ingezet voor de engineering van kunststoffen voor auto's, speelgoed, gezondheids-producten, tapijten, wieltjes voor rollerblades, scheepszeilen en valschermen om er maar een paar te noemen.

Benzeen wordt ook gebruikt bij de aanmaak van een reeks producten zoals autobanden,detergenten, oplosmiddelen, kleurstoffen, cosmetica, aspirine en huishoudproducten.

Offline arowana

 • *
 • 6
 • +3/-0
 • Gender: Male
 • Wild Erotisch
  • The Arowana
Re: Aromaten : gezondheidrisico's
« Reply #2 on: January 08, 2006, 05:12:01 PM »
Danku :)