Neoweb.nl

ethanol uit granen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline djmarco

  • **
  • 55
  • +12/-0
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
ethanol uit granen
« on: January 28, 2006, 10:31:27 AM »
Energiebalans voor ethanol uit graan positief
De energiebalans van ethanol uit granen is positief. Ethanol levert meer energie op dan de productie ervan kost. Bovendien vermindert het gebruik van ethanol de uitstoot van broeikasgassen met 15%. Dat concluderen onderzoekers van de University of California-Berkeley's Energy and Resources Group en the Goldman School of Public Policy. De resultaten van hun onderzoek worden op 27 januari gepubliceerd in het tijdschrift Science.
De resultaten van de studie zijn in lijn met onderzoek van het US Department of Energy’s Argonne National Laboratory, dat berekende dat de toepassing van een mix met 10% ethanol in een reductie van de uitstoot van broeikassengassen tot 19% zou kunnen resulteren.
Volgens de onderzoekers zijn nog betere resultaten te behalen door de nieuwste technieken toe te passen om ethanol uit cellolose uit graanhalmen, gras of hout te halen.

Op dit moment staan er in de Verenigde Staten 95 ethanolfabrieken met een gezamnelijke productie van ruim 16 miljard liter per jaar. Daarnaast zijn er nog eens 31 fabrieken in aanbouw en worden 9 installaties uitgebreid met een toatal capaciteit van 5,7 miljard liter.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Re: ethanol uit granen
« Reply #1 on: January 28, 2006, 01:28:48 PM »
In een vat olie zit 159 liter.
per dag worden er heden ten dag zo'n 95miljoen vaten olie gebruikt. (de vraag)
Dat is per jaar 34,5 miljard vaten olie
per vat zit er zo'n 159 liter olie in, dat is per jaar dus 5513 miljard liter olie. 5,5 biljoen liter olie.

bij een vergelijkbare energiedichtheid tussen ruwe olie en ethanol is 20 miljard liter ethanol per jaar op een totaal van 5513 miljard liter dus niet erg veel! (0,4%)

En ik weet niet hoe positief de energiebalans is, maar om 20 miljard liter ethanol te maken, heb je ook nog wel wat olie nodig!

Als de energiebalans 150% is, heb je nog steeds zo'n 10miljard liter olie nodig om 20 miljard liter ethanol te maken. de totale bijdrage komt dan uit op 0,2%.

Zelf denk ik dat de energiebalans slechts enkele procenten hoger zal zijn, waardoor je er gerust nog een nul bij mag plakken. (0,02%)

Kortom: een druppel op de gloeiende plaat.  (MAAR iedere druppel is er één!)