Neoweb.nl

echte 3D-weergave in ontwikkeling

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
echte 3D-weergave in ontwikkeling
« on: February 13, 2006, 09:04:17 AM »
Japanners tonen 'echte' 3D-weergavetechniek

Bron: AIST & Tweakers.net

Onderzoekers van het Japanse Advanced Industrial Science and Technology-instituut hebben een nieuwe methode voor de weergave van driedimensionale beelden het licht laten zien. De techniek is niet afhankelijk van optische illusies en gebruikt gewone lucht als projectiemedium. Momenteel kunnen honderd monochrome puntjes per seconde worden weergegeven; het bereik van de testopstelling zou enkele meters zijn. Uiteraard staan de specs van dit beeldkanon voorlopig nog in geen verhouding tot de honderd miljoen fullcolor beeldpunten die een beetje videokaart tegenwoordig per seconde aan kan leveren, maar het begin is er.

De techniek is gebaseerd op het met een infrarode laser laten oplichten van luchtmoleculen. Door het laserlicht te bundelen slaagden de Japanners erin om de moleculen in het brandpunt van de gebruikte lens in een plasmatoestand te brengen en zo een lichtgevend pixeltje in de vrije ruimte weer te geven. Hoewel plasma een temperatuur van vele duizenden graden heeft, hoeft niet voor brand te worden gevreesd: de lichtpuntjes hebben een levensduur van ongeveer een nanoseconde, maar zijn dankzij de extreme temperatuur uitstekend zichtbaar. Door een lens met een variabel brandpunt, twee roterende spiegels en wat slimme software te gebruiken, konden ze met het laserlicht vervolgens diverse driedimensionale beelden genereren.

link:
http://www.aist.go.jp/aist_e/latest_research/2006/20060210/20060210.html

Offline droomert

  • *****
  • 89
  • +20/-1
  • Gender: Male
  • Logische denker
Re: echte 3D-weergave in ontwikkeling
« Reply #1 on: February 19, 2006, 02:30:58 PM »
Ik begrijp dat er iets verbrand (luchtdeeltjes of iets) Is dat niet slecht voor onze gezondheid. Of als je met je hand in het beeld komt, verbrand je dan niet je hand?. Zou lekker zijn voor kleine kindere dan  :-\.
Opzoek naar een goede studie voor over 1,5 jaar!

Herman

Re: echte 3D-weergave in ontwikkeling
« Reply #2 on: April 21, 2006, 12:11:54 AM »
Luchtmoleculen worden alleen in een andere 'fase' gebracht, voor een nanoseconde. Je hebt vast, vloeistof, gas en ook plasma. Niet helemaal te vergelijken maar zo is het ongeveer. Na die nanoseconde koelt het molecuul weer af en is het weer een normaal molecuul. Ik kan me voorstellen dat je met je neus in de 3d hologram kan gaan hangen, en er gebeurd niks. Je voelt en ruikt niks.

Alleen als het brandpunt toevallig op je huid komt wordt een molecuul van je huid een nanoseconden heel heet, maar in de rest van de gevallen valt het brandpunt of buiten of binnen je lichaam. Buiten lichaam geeft lichtgevende luchtmolecuul, binnenlichaam komtie niet omdat het licht wordt tegengehouden door je huid. Denk aan vuur maken met de zon en vergrootglas