Neoweb.nl

Zelfreinigende badkamer op komst

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Zelfreinigende badkamer op komst
« on: February 10, 2006, 10:17:20 AM »
Zelfreinigende badkamer op komst
 
bron:nu.nl
 
Wetenschappers werken aan de ontwikkeling van zelfreinigende badkamers.
Nooit meer zelf de badkamer schoonmaken. Dat ideaal proberen wetenschappers van de University of New South Wales in Australië te verwezenlijken.

Zelfreinigende buitenramen
Onder leiding van professor Michael Brungs, een expert op het gebied van functionele nanomaterialen, is een onderzoeksteam van de universiteit bezig met de ontwikkeling van speciale, zelfreinigende coatings voor badkamers in ziekenhuizen en woningen.

Het idee is afkomstig van zelfreinigende buitenramen die al enige tijd bestaan. Tijdens de fabricage wordt dit zelfreinigende glas bewerkt met een coating van titaniumdioxide, waardoor het glas zelfreinigende eigenschappen krijgt.

Ultraviolet (zon)licht vormt zuurstof uit water of zuurstof uit de lucht wanneer het op titaniumdioxide valt. Deze zuurstof oxideert organisch vuil en natuurlijke aanslag, waardoor de hechting aan het glasoppervlak ongedaan wordt gemaakt. Ultraviolet licht zorgt er tevens voor er geen waterdruppels ontstaan op met titaniumdioxide bewerkt glas, waardoor water van het glas afloopt.

Kunstlicht
De Australische wetenschappers proberen nu een coating van titaniumdioxide te ontwikkelen die ook zelfreinigend werkt met behulp van kunstlicht.

Het onderzoeksteam wil dat bereiken door de samenstelling van titaniumdioxide te wijzigen door toevoeging van stoffen zoals ijzer en stikstof. Die elementen moeten ervoor zorgen dat ook licht wordt geabsorbeerd op langere golflengtes.

Laboratoriumproeven wijzen uit dat de gewijzigde titaniumdioxide met behulp van kunstlicht veel voorkomende bacteriën te lijf gaat.

"Wanneer je zo'n coating aanbrengt op badkamertegels of doucheschermen, hoef je niet meer zoveel chemicaliën te gebruiken," aldus professor Amal. Ze verwacht dat het nog een jaar duurt voordat er met de industrie gesproken kan worden voor vervolgonderzoek buiten het laboratorium.

links:
Self Cleaning Bathroom