0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Waterstof is een universele energiedrager. Alle energie kan geconverteerd worden naar waterstof, en van waterstof kunnen we warmte en electriciteit (en water) maken.
Van waterstof (H2) kun je zelfs weer (aard)gas (CH4) maken. Dus waterstof kan als aardgas gewoon worden gebruikt in keukens en voor de verwarming van kassen. Ook auto's op aardgas kunnen blijven bestaan. Waterstof kan daarnaast dus omgezet worden in electriciteit! En waar gebruiken we dat niet voor! Juist, Voor Alles!
De prijs zal hoogstwaarschijnlijk marktconform zijn. Stel dat je nu met 200 euro een huis kan verwarmen en kan voorzien van electriciteit, dan zal dat met waterstof niet veel meer of minder zijn. Als je nu met een auto 400 km rijden voor 60 euro, zal dat met waterstof niet veel anders zijn. De actieradius zal ongeveer gelijk zijn. Echter krijg je bij omvorming van energie naar waterstof en weer terug naar electriciteit wel enig rendement verlies. Daarom zal de prijs waarschijnlijk toch iets hoger liggen. Aan de andere kant is waterstof zo algemeen voorradig, dat het minder afhankelijk kan zijn van olieprijsschommelingen. Maar de eerste decennia zullen we wel afhankelijk blijven van olie, om waterstof te produceren! Dus hoe duurder de olie, hoe duurder de waterstof. (en hoe duurder de electriciteit, aargas etc) Pas als we waterstof op grote schaal kunnen produceren uit duurzame energiebronnen, kan de prijs dalen!
waterstof is een buzzword, volgens sommigen de redding van de toekomst en volgens sommigen een hype. Bij het transformeren van stroom vanaf stroomcentrales naar het hoogspanningsnet gaat ook een hoop energie verloren. Als je bij de electriciteitscentrale direct waterstof opwekt, heb je dit rendementsverlies niet. Aan de andere heb je bij het opwekken van waterstof ook enig energieverlies.
Waar het om bij de waterstofrevolutie om gaat is dat vervuilende olie vervangen moet worden door een alternatieve energiebron. Dus benzine moet vervangen worden door een schonere brandstof.
Met duurzaam opgewekte energie kun je een alternatieve energiebron maken voor al ons transport (zelfs vliegtuigen kunnen vliegen op waterstof).Via waterstof kun je auto's dus indirect laten rijden op windmolens en zonnepanelen. Daarnaast kunnen stedelijke gebieden ontzien worden, doordat de uitstoot (smog) van auto's minder is. De vervuiling (van het opwekken in koolcentrales of oliecentrales) verplaats je dan naar buitengebieden, waar het minder schadelijk is voor de gezondheid.
Je auto opladen aan het electriciteitsnet duurt enorm lang. Je auto vullen met waterstof is binnen een paar minuten gepiept. Daar zit ook een groot voordeel. Je accu van je telefoon of laptop opladen duurt 'uren'. Een fuelcell (met waterstof of ethanol) wisselen is een klusje van een paar seconden.
Daarnaast is het gebruik van electriciteit in autos niet goed. Want daar heb je chemische accu's voor nodig. Als alle auto's op chemische acçu's zouden lopen, zou er enorm veel chemisch afval ontstaan.
ja .. zo had ik het nog niet bekeken... maar.. je noemt allemaal van die voor en tegens op en hoe het nou precies zit, maar wat voor gevolgen zitten er aan vast. Wat zijn nou eigelijk de gevolgen van waterstof? Wat dat is voor mij nog steeds een vraag..
Over zo'n 3 tot 5 jaar bereiken we peak-oil. Dan wordt de vraag naar olie groter dan het aanbod. Auto's die op benzine rijden, krijgen dan te maken met benzinestations die niet meer kunnen leveren, of prijzen die niet mals zullen zijn en de pan uit rijzen.
Waterstof kunnen we maken met kerncentrales, kolencentrales en allerlei duurzame energievoorzieningen. Dus we zijn dan niet afhankelijk van olie om toch onze economie draaiende te houden. Dit noemen we dus de waterstofeconomie.
Als we dus overschakelen op waterstof / ethanol of aardgas (methaan) voor onze auto's, zijn we niet afhankelijk van onstabiele regio's die olie leveren. Zo lang het nog goed gaat met die gebieden, kunnen we hun olie netjes opstoken en er waterstof van maken. En op het moment dat ze niet meer willen leveren (IRAN!!!), kunnen we zonder problemen overschakelen op kolen en andere energiebronnen om waterstof te maken, want veel auto's rijden dan al op waterstof.De waterstof economie is dus puur een middel om niet afhankelijk te worden/bijven van olie. Niet meer en niet minder.
Daarnaast biedt waterstof een aantal (schijn)voordelen zoals verplaatsing van vervuiling, universele energiedrager, hoogste energiedichtheid (dus zeer compact voor gebruik van o.a. accu's), bij verbranding van waterstof komt puur water vrij! (ideaal voor droge gebieden), waterstof is lichter dan lucht en daardoor inzetbaar voor tal van 'drijvende' bouwwerken. (o.a. low orbit satellieten of blimp-satellieten). Waterstof is dus ook nog eens zeer breed inzetbaar.
En er zijn zelfs manen in ons zonnestelsel waar vloeibaar waterstof voorkomt! Als we dat in grote ruimtevaarttankers of via een soort magnetische pijpleiding op aarde kunnen krijgen, is ons energieprobleem voorgoed opgelost!
Oliepiek wordt niet uitgesteld, wordt juist steeds jaren dichterbij gehaald. De piek wordt steeds duidelijker zichtbaar. Een simpele orkaan doet de olieprijzen al enorm oplopen. De vraag is nu zo'n 95% van de productie. En veel landen zitten al aan het productieplafond, of zien hun aanbod al dalen.
Verder kunnen auto's niet rijden op electriciteit, tenzij er een accu in zit. Krachtige chemische accu's zijn te duur (Li Ion). En zink-kool of cadmium is niet milieuvriendelijk. De beste oplossing is dan om een brandstofcel te gebruiken (waterstof of ethanol).
Hindenburg Zeppelin is zo rampzalig verbrand door de verf/coating van het canvas. Had niets met het waterstof te maken. Het waterstof zelf is in dat volume niet brandbaar omdat er niet snel genoeg zuurstof bij kan komen.
En waterstof van andere planeten is natuurlijk erg speculatief, maar er is genoeg zuurstof op aarde om dat op te stoken!
Als we dus overschakelen op waterstof / ethanol of aardgas (methaan) voor onze auto's, zijn we niet afhankelijk van onstabiele regio's die olie leveren. Zo lang het nog goed gaat met die gebieden, kunnen we hun olie netjes opstoken en er waterstof van maken. En op het moment dat ze niet meer willen leveren (IRAN!!!), kunnen we zonder problemen overschakelen op kolen en andere energiebronnen om waterstof te maken, want veel auto's rijden dan al op waterstof.
Waterstof levert geen, en zal dat ook nooit doen, energie.