Neoweb.nl

Mogelijk water op Enceladus; maan van Saturnus

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
Mogelijk water op Enceladus; maan van Saturnus
« on: March 09, 2006, 11:04:49 PM »
Mogelijk water op maan van Saturnus

bron:nu.nl

WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van water op de maan Enceladus van de planeet Saturnus. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag meegedeeld. Het gaat waarschijnlijk om waterreservoirs die ook water spuiten, zoals geisers dat op aarde doen.

"Het zeldzame verschijnsel van vloeibaar water zo dicht aan de oppervlakte roept veel vragen op over deze mysterieuze maan", aldus NASA. Als de sterke vermoedens juist blijken, is het aantal plekken in het zonnestelsel waar er mogelijke voorwaarden zijn voor het bestaan van levende organismen verder uitgebreid, meent de organisatie.

Enceladus werd in 1798 ontdekt door astronoom William Herschel, een geboren Duitser. De kleine maan, een van de helderste objecten in ons zonnestelsel, heeft een diameter van ongeveer 500 kilometer.

Doordat het zoveel zonlicht reflecteert is de temperatuur er "maar" minus 200 graden Celsius. Onder het bevroren oppervlak vermoeden wetenschapper al langer een vloeibare massa.

links:
http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html
http://www.nasa.gov/