Neoweb.nl

Nieuwe Europese Marsrobot: Bridget

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Nieuwe Europese Marsrobot: Bridget
« on: June 14, 2006, 09:20:25 AM »
'Bridget' gaat Mars verkennen
 
bron:planet.nl
 
In Londen is maandag een prototype van een nieuwe Europese Marsrobot gepresenteerd, bijgenaamd Bridget.
De zeswielige Marsverkenner wordt de opvolger van de Britse Beagle 2, de Europese Marslander die in 2003 verloren ging tijdens de afdaling in de atmosfeer van Mars.

Blikvanger
Een prototype van het nieuwe Europese landingsvaartuig werd maandag getoond tijdens een persconferentie van de Europese ruimtevaatorganisatie ESA in de Britse hoofdstad. Op de bijeenkomst werden details bekend gemaakt van de toekomstige Marsmissie 'ExoMars', die in 2011 van start moet gaan.

Bridget fungeerde als blikvanger op de bijeenkomst. Het zeswielige voertuig toonde onder meer haar behendigheid door een trap af te dalen en een straat met stoep over te steken.

Eerder al trok het prototype van de Europese Marsrover de aandacht op de 'International Aerospace Exhibition and Conference' (ILA) in Berlijn, die dit jaar van 16 t/m 21 mei in Berlijn werd gehouden (zie foto).

Rijdend laboratorium
De bijna drie meter lange en 150 kilo wegende Europese Marsrover vormt een belangrijk onderdeel van de ambitieuze missie ExoMars, die het huidige werk van de Amerikaanse Marsrovers Spirit en Opportunity moet aanvullen.

De Europese rover fungeert als een rijdend laboratorium en zal met behulp van geavanceerde instrumenten het milieu van de buurplaat in kaart brengen. Daarnaast gaat Bridget op zoek gaan naar vroegere en mogelijk tegenwoordige sporen van leven op Mars, een vraagstuk dat miljoenen sterrenkundeliefhebbers bezighoudt.

Met behulp van een aantal nieuwe instrumenten zal de sonde de dunne atmosfeer van Mars onderzoeken om eventuele biologische sporen te achterhalen. Ook zal er geboord worden in het Marsoppervlak om eventuele sporen van water en leven te vinden en de samenstelling van de bodem te doorgronden. Daarnaast zal een seismometer eventuele seismologische activiteit in kaart brengen.

Onderzoek onder het oppervlak
Eén van de belangrijkste instrumenten van Bridget wordt gevormd door de zogeheten Life Marker Chip (LMC), waarmee bodemmonsters op de aanwezigheid van specifieke moleculen getest kunnen worden die geassocieerd worden met leven. De monsters zullen met een speciale boor gewonnen worden.

Sporen van (vroegere) levensvormen zullen eerder onder de grond aangetroffen dan aan het oppervlak van Mars, zo concludeerde de Leidse astrobiologe Inge Loes ten Kate al eerder dit jaar.

Volgens Ten Cate zijn de omstandigheden aan het Marsoppervlak zelfs te extreem voor extremofiele bacteriën.
Aminozuren hielden geen stand onder de door haar gesimuleerde Marsomstandigheden. Zelfs extremofiele bacteriën legden het loodje. “Gelukkig neemt de nieuwe ESA-missie ExoMars een goede boor mee”, aldus de astrobiologe.

Links:
ExoMars


Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Re: Nieuwe Europese Marsrobot: Bridget
« Reply #1 on: June 14, 2006, 11:56:55 PM »
die marsrobot is een behoorlijk apparaat zo te zien  :o