Neoweb.nl

Snelste diesel haalt 528 kilometer per uur

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Snelste diesel haalt 528 kilometer per uur
« on: September 04, 2006, 06:21:42 PM »
Snelste diesel haalt 528 kilometer per uur
 
bron:planet.nl
 
Snelste diesel ter wereld haalt 528 kilometer per uur. Dit heeft de organisatie van de Bonville Speedweek bekendgemaakt.
Het Britse JCB Dieselmax doorbrak tijdens de training als de 300 mijl grens (483 kilometer per uur), maar de hoop van het team werd tijdens de offieciele strijd bevestigd. De Dieslmax had meer in zijn mars.

Coureur Andy Green: "Dit is Brits sleutelwerk op zijn allerbest". Tijdens de eerste run werd gelijk al de snelheid van 528 kilometer per uur gehaald. Het vorige record, dat stond op 378 kilomter per uur werd daarmee verpluverd. Ook al stond dit record al dertig jaar in de boeken.

Geluidsbarrière
Green: "Het evenement is nog niet afgelopen, misschien kunnen we nog sneller". Green is geen onbekende in de autosport. De piloot van de Britse Royal Air Force doorbrak in 1997 met de speciale auto Thrust SSC de geluidsbarrière en klokte een snelheid van 1228 kilometer per uur, een snelheidsrecord op land.

De recordpoging vond plaats op een plek waar al vele records zijn gesneuveld, simpelweg omdat het de meest geschikte plek is voor snelheidsduivels: De Bonneville zoutvlaktes in het Amerikaanse Utah.

Space Shuttle
Ontwerper John Piper heeft gekozen voor een 50 milimeter dik chassis gemaakt van hetzelfde materiaal als waarvan de Space Shuttle is gemaakt. Een kostenefficient produkt omdat het prototype gelijk ook het eindprodukt is. Er kunnen constant veranderingen worden doorgevoerd. Modellen van polyester of epoxy zouden bij iedere aanpassing compleet opnieuw gebouwd moeten worden.

Achter de bestuurdersstoel zit de negen liter tellende dieseltank. Het evenement, de Bonville speedweek, is zondag begonnen. De Dieselmax kwam dinsdag in actie. Het hele gevaarte moest eerst uit elkaar gehaald worden om per vluigtuig naar de VS vervoerd te worden, daarna had het team nog vijf dagen om de hele puzzel weer in elkaar te passen.

Verplaatsen
"Alleen al het verplaatsen van alle spullen van de UK naar Utah is een prestatie op zich", aldus JCB Dieselmax Project Manager David Brown. "We gebruikten 20 procent van de inhoud van een Boeing 747 vrachttoestel, en dat is veel. British Airways heeft een speciaal transport opgezet om ons vanaf Chicago nar Utah te krijgen" .

David Brown: "En daarna moesten we het hebben van de lokale bevolking. Dit is een erg Brits project en we zitten in de achtertuin van de Amerikanen. Het bleek in de praktijk alleen al lastig om een vergunning te krijgen zodat Andy Green kon sturen. Ook al is hij de snelste man op aarde".

Slippen
De omstandigheden zijn ook totaal anders. Green heeft zijn record weliswaar op dezelfde plek gevestigd, de JCB Dieselmax had tot dan toe alleen asfalt onder de wielen gehad en geen zout. "We hadden nog geen flauw idee of de wielen gingen slippen, en dat is toch wel handig om te weten bij snelheden boven de 400 kilometer per uur. Gelukkig is dit niet gebeurd".

Links:
JCB Dieselmax
Bonneville Speedweek

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Re: Snelste diesel haalt 528 kilometer per uur
« Reply #1 on: September 06, 2006, 11:09:32 AM »
zeker geen slechte prestatie .. voor een diesel!  8)