Neoweb.nl

Belgen gaan koolzaad tanken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Belgen gaan koolzaad tanken
« on: October 21, 2006, 07:20:47 PM »
Belgen gaan koolzaad tanken

bron:nu.nl

BRUSSEL - Dieselrijders krijgen in België over enkele weken een beetje koolzaadolie in hun tank. Aan de pomp zal gewone diesel steeds met ruim 3 procent biologische bestanddelen zijn gemengd. Later wordt dat vijf procent.

Vier bedrijven mogen totaal 286 miljoen liter biodiesel afleveren in de periode tot oktober 2007, zo is vrijdag bekend geworden. ,,De biobrandstoffen zullen niet goedkoper of duurder zijn dan de traditionele brandstoffen'', zei minister Didier Reynders (Financiën) nog.

Eind 2007 volgt ook biobenzine. In Nederland voegen Shell en BP 2 procent koolzaadolie toe aan diesel. De bedrijven lopen daarmee vooruit op een wet die in 2007 geldt. Biobrandstof moet het verbruik van fossiele brandstof beperken.

Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Re: Belgen gaan koolzaad tanken
« Reply #1 on: October 22, 2006, 02:14:24 PM »
Jullie Belgen houden toch ook van Frietekes bakken? Misschien is het een idee om die enorme berg olie om te toveren naar biodiesel? Dat is beter dan het, vol met dioxine, in diervoeder te verwerken.
Ik denk dat je daarmee weer een procentje extra minder uitstoot pakt.

En je weet.. alle (kleine) beetjes helpen!

willem1940

Re: Belgen gaan koolzaad tanken
« Reply #2 on: October 22, 2006, 04:03:59 PM »
In Frankrijk zit al jaren 5% spul van bio-oorsprong in diesel en in de USA wordt op verscheidene plaatsen bio-diesel geleverd in iedere gewenste mengverhouding.

Voor het pure spul moeten pakkingen en andere kunststof/rubber-delen die met de brandstof in aanraking komen, van het modernste Teflon zijn, want worden anders opgevreten.

Het proces (om-estering) om willekeurige oliën/vetten om te zetten in volwaardige brandstof voor gangbare dieselmotoren is zeer duur; om het initiatief te stimuleren passen regeringen wel vermindering van accins daarop toe, want niemand wil de hogere prijs betalen.

Over België las ik, dat de prijs van gewone diesel wordt verhoogd om daaruit de meerkosten van bio-spul te dekken ....