Neoweb.nl

astronauten 'muteren'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
astronauten 'muteren'
« on: November 08, 2006, 02:52:26 PM »
Genen van astronauten muteren
 
bron:nu.nl
 
Kosmische straling heeft invloed op de genen van astronauten.
Dat concludeert de Duitse geneticus Christian Johannes van de universiteit van Duisburg-Essen na onderzoek van bloedcellen van astronauten voor en na hun ruimtevlucht.

Langdurig verblijf in de ruimte
Met gepaste trots belde de Duitse bondskanselier Angela Merkel in juli naar het internationale ruimtestation ISS om aan de Duitse astronaut Thomas Reiter te vragen hoe het hem in de ruimte beviel.

Reiter vertelde onder meer dat het heerlijk was om in gewichtloze toestand te slapen. De Duitse astronaut (zie foto) is de eerste Europaan die lid is van de vaste bemanning van het ISS en verblijft in die hoedanigheid zes maanden in het zwevende laboratorium.

Of Reiter echter onbeschadigd naar de aarde terugkeert, is nog maar de vraag. Kosmische straling in de ruimte blijkt het genetisch erfgoed van astronauten na een langdurig verblijf in de ruimte te beïnvloeden.

Risico's voor de gezondheid
"Astronauten hebben een gevaarlijke job," weet onderzoeker Christian Johannes. "Naast veel andere risico's ondervinden ze in de ruimte permanent de straling van elektronen, protonen en geladen deeltjes die veel energie bevatten.

De Duitse wetenschapper onderzoekt met zijn team al twee jaar de bloedcellen van alle ruimtevaarders die van en naar het ISS afreizen, een project dat onder meer door de ESA ondersteund wordt.

Hieruit blijkt dat de ioniserende deeltjesstraling de chromosomen van mensen kan veranderen, zelfs in relatief lage banen om de aarde op 500 km hoogte. "Gemiddeld stijgt het aandeel cellen met gemuteerde chromosomen van één naar anderhalf procent," vertelde de expert.

Die mutaties brengen risico's voor de gezondheid met zich mee, zoals een grotere kans op het krijgen van kanker. Na zes maanden tot een jaar blijken de mutaties gelukkig weer af te nemen dankzij een zelfregulerend systeem van de cellen op aarde.

De komende twee jaar hoopt Johannes de gezondheidsrisico's nog beter in kaart te brengen. Hij heeft tot dusver twaalf ruimtevaarders onderzocht, een aantal dat hij wil opvoeren tot twintig astronauten. Reiter keert in december terug en staat bovenaan op de lijst van personen die nader onder de loep worden genomen.