Neoweb.nl

'Klimaatverandering grotere bedreiging dan terrorisme'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
'Klimaatverandering grotere bedreiging dan terrorisme'
« on: January 18, 2007, 10:00:05 AM »
'Klimaatverandering grotere bedreiging dan terrorisme'

bron:nu.nl

AMSTERDAM - De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking heeft woensdag gezegd dat klimaatverandering een grotere bedreiging vormt voor de aarde dan terrorisme.

Hawking deed de uitspraak terwijl andere prominente wetenschappers zich opmaakten om de grote wijzer van de zogeheten Doomsday Clock - een symbolische klok die aangeeft hoe ver de mensheid verwijderd is van nucleaire vernietiging - dichter bij middernacht te zetten.

Het is de vierde keer sinds het einde van de Koude Oorlog dat de klok vooruit wordt gezet. "Als wereldburgers hebben we de plicht het publiek attent te maken op de onnodige risico's waarmee we iedere dag leven", waarschuwde Hawking.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Re: 'Klimaatverandering grotere bedreiging dan terrorisme'
« Reply #1 on: January 18, 2007, 10:02:57 AM »
Doomsday Clock wordt vooruit gezet
 
bron:planet.nl
 
De symbolische klok wordt woensdag dichterbij het middernachtelijke uur gezet.
Het vooruit zetten is volgens de beheerders van de klok het gevolg van de toegenomen nucleaire en klimatologische dreiging in de wereld, zo bericht persbureau Reuters.

Symbolische klok
De Doomsday Clock is een symbolische klok die aangeeft hoever de mensheid verwijderd is van nucleaire vernietiging. Twaalf uur middernacht staat symbool voor dit rampzalige moment.

De klok, die in 1947 door atoomgeleerden van het Bulletin of Atomic Scientist in het leven werd geroepen, staat momenteel op zeven minuten voor twaalf. Hoewel het bulletin niet expliciet heeft aangegeven in welke richting de wijzers worden gezet, wijst een vooraankondiging er op dat de wijziging voortvloeit uit toenemende zorgen over klimaatverandering en nucleair gevaar.

'De nieuwe bijstelling van de klok geeft de groeiende onrust over een Tweede Atoomtijdperk aan, waaronder de nucleaire ambities van Iran en Noord-Korea, het onbeschermde nucleaire materiaal in Rusland en andere landen, de voortdurende gebruiksklare status van 2000 van de in totaal 25.000 nucleaire wapens die de VS en Rusland bezitten, escalerend terrorisme en de nieuwe druk op het gebruik van nucleaire energie met de daarbij samenhangende risico's door klimaatverandering," aldus een verklaring van het Bulletin of Atomic Scientist.

In totaal 17 keer bijgesteld
De laatste keer dat de klok werd bijgesteld, was in 2002, toen de klok op de huidige stand van zeven minuten voor twaalf werd gezet. De Doomsday Clock ging destijds twee minuten vooruit door de groeiende zorgen over de expansie van nucleaire, biologische en andere wapens, evenals de dreiging van het terrorisme.

Sinds 1947 werd het symbolische uurwerk 17 keer bijgesteld. In 1953 kwam de klok met twee minuten voor twaalf het dichtste bij middernacht. Dat gebeurde nadat de Verenigde Staten en de Sovet Unie een waterstofbom tot ontploffing hadden gebracht.

In 1991 stonden de wijzers met 17 minuten voor twaalf het verste van het middernachtelijke uur af. Die bijstelling volgde nadat de supermachten een akkoord hadden gesloten over reductie van hun nucleaire arsenaal.

Links:
Media alert van het Bulletin of Atomic Scientist
Doomsday Clock 

Foto: De beroemde natuurkundige en Nobelprijswinnaar Leon Lederman zet de Doomsday Clock op de universiteit van Chicago op 27 februari 2002 twee minuten vooruit.