RIJSWIJK - Europa lanceert komende week het eerste ruimteschip dat op een komeet moet landen. De sonde Rosetta zal over tien jaar bij de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko (CG) aankomen, waarna een lander zich met harpoenen vastschiet op de kern. Een "gewaagde missie" die, zo hopen wetenschappers, een aantal mysteriƫn die kometen omgeven opheldert en meer informatie oplevert over het ontstaan van het heelal.
Rosetta wordt donderdagochtend (08.36 uur Nederlandse tijd) vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans Guyana met een Ariane-draagraket in de ruimte geschoten. De missie had al begin 2003 moeten beginnen, maar werd uitgesteld toen vlak voor de geplande lancering de vlucht van een andere Ariane-raket mislukte.
IJsklont
De missie is er een van veel 'eersten'. Zo is Rosetta de eerste sonde die met een komeet zal meevliegen, er in een baan omheen zal draaien en een lander op de kern zal plaatsen. Het is de eerste die van dichtbij gaat onderzoeken hoe de ijsklont naarmate de zon nadert verandert in een stof en gasafstotend projectiel.
De missie is voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA van groot belang. "Rosetta is een van de meest aansprekende missies die tot nu toe ondernomen zin", aldus wetenschapsdirecteur David Southwood.
De missie kreeg geheel in stijl dan ook een naam mee die het legendarische karakter moet beklemtonen. Rosetta herinnert aan de astronoom Palmyrin Rosette uit het boek Hektor Servadac van Jules Verne die op een komeet reist en aan de Rosetta-steen die de sleutel bleek tot de ontcijfering van de Egyptische hiƫrogliefen.
bron:nu.nl