Neoweb.nl

Atoomdikke schakelaar ontwikkeld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Atoomdikke schakelaar ontwikkeld
« on: March 03, 2007, 03:29:58 PM »
Atoomdikke schakelaar ontwikkeld

Bron: Nature & TWeakers.net

Een aantal onderzoekers van de universiteit van Manchester is erin geslaagd een transistor te ontwikkelen die minder dan tien nanometer breed is en daarmee plaats biedt aan één elektron.

Door gebruik te maken van grafeen, een vorm van koolstof met een tweedimensionale structuur, konden de onderzoekers een transistor fabriceren die niet dikker is dan één atoom. Als een elektron in de transistor 'gevangen' wordt, ontstaat een zogenaamde Coulomb-blokkade en kunnen andere elektronen niet meer passeren. Dit heeft tot gevolg dat de transistor met een enkel elektron aan- en uitgezet kan worden. Omdat er maar een extreem klein voltage nodig is om de grafeen-transistor te laten schakelen, is hij heel snel en gevoelig, aldus de wetenschappers.

Pablo Jarillo-Herrero van de universiteit van Columbia benadrukt dat het werk van de Britse onderzoekers een belangrijk proof-of-concept is, maar dat er nog heel wat problemen overwonnen moeten worden. Door het etsproces wordt bijvoorbeeld de structuur van het grafeen beschadigd, en de vrije valentie van de betreffende koolstofatomen kan de werking van de elektronica ernstig verstoren. De volledige invloed van dit effect is volgens Jarillo-Herrero echter nog niet voldoende onderzocht. De wetenschappers hebben echter nog tijd om hieraan te werken. Verwacht wordt dat de huidige productietechnieken tegen 2020 tegen de grens van 20nm zullen aanhikken en dat pas daarna materialen als grafeen aan bod zullen komen.

links:
http://www.nature.com/news/2007/070226/full/070226-10.html