Neoweb.nl

Supermans 'kryptoniet' gevonden in Servische mijn

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Supermans 'kryptoniet' gevonden in Servische mijn
« on: April 27, 2007, 09:30:28 AM »
Supermans 'kryptoniet' gevonden in Servische mijn 

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben in een Servische mijn een mineraal ontdekt dat exact dezelfde chemische samenstelling heeft als kryptoniet, een fictieve stof in de strip Superman. Dat meldt de BBC dinsdag.

Superman, een van de bekendste stripfiguren allertijden, bezit speciale krachten. In het verhaal verliest Superman deze krachten als hij in de buurt komt van kryptoniet, een stof die afkomstig is van Supermans geboorteplaneet Krypton.

Volgens Britse mineralogen, die de stof identificeerden, gaat het om natriumlithiumboorsilicaathydroxide. Het ontdekte mineraal is overigens niet groen, en licht ook niet op, zoals beschreven in de Superman-strips. "Het echte mineraal is wit en ongevaarlijk", aldus een Britse mineraloog.

geen Kryptoniet maar Jadar
Het nieuwe mineraal mag volgens internationale regels geen kryptoniet heten, omdat het mineraal niets van doen heeft met krypton, een bestaand scheikundig element. In plaats daarvan krijgt het mineraal de naam Jadariet mee, naar de plaats waar het gevonden is.

bron: NU.nl

Offline Mathijs

  • *
  • 5
  • +3/-0
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: Supermans 'kryptoniet' gevonden in Servische mijn
« Reply #1 on: May 06, 2007, 02:16:55 PM »
Quote from: Wikipedia
In 2007 werd in een Servische mijn in de regio Jadar een tot dan toe onbekend mineraal gevonden [1]. Na onderzoek bleek het hier te gaan om natriumlithiumboorsilicaathydroxide. Toen de onderzoekers het Internet op gingen en deze samenstelling zochten, kwam men tot de ontdekking dat die benaming (sodium lithium boron silicate hydroxide) in de film Superman Returns op een kist met gesteente staat, die kryptoniet zou bevatten. Het kryptoniet bevatte volgens die film ook nog fluor, maar verder had het fictieve kryptoniet exact dezelfde samenstelling als het gevonden mineraal. Het juist ontdekte mineraal leek verder niet op het kryptoniet uit de film. Het in Servië gevonden mineraal was een wit poeder, terwijl kryptoniet uit de film een groene steenachtige stof is.

Het is dus niet precies hetzelfde :)