Neoweb.nl

Prehistorisch 'verloren land' gevonden in Noordzee

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Prehistorisch 'verloren land' gevonden in Noordzee
« on: April 27, 2007, 09:32:45 AM »
Prehistorisch 'verloren land' gevonden in Noordzee

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een gigantisch prehistorisch 'verloren land' ontdekt op de bodem van de Noordzee. De jager-verzamelaars die in het gebied woonden, zijn meer dan 8.000 jaar geleden door een stijgende zeespiegel aan hun einde gekomen. Dat meldt de BBC.

De onderzoekers van de Universiteit van Birmingham zijn verbijsterd door de vondst en spreken van het "best bewaarde prehistorische landschap van Europa". Professor Vince Gaffney van de Universiteit van Birmingham is razend enthousiast. "Het is alsof we een nieuw land hebben gevonden", zegt hij tegen de BBC.

Het gaat om een terrein van 23.000 vierkante kilometer dat Engeland destijds verbond met het vasteland, van de oostkust van Groot-Brittanniƫ tot de Shetland Eilanden en zelfs tot vlakbij de kust van Noorwegen.

IJstijd
Het gebied in het midden van de Noordzee werd 12.000 jaar geleden bevolkt door jager-verzamelaars. Aan het eind van de IJstijd steeg de temperatuur en de zeespiegel, waardoor de inwoners van het in kaart gebrachte gebied naar hoger gelegen gebieden zouden zijn gejaagd.

"Het gebied is in een tijdspanne van 4.000 jaar weggevaagd", aldus Gaffney, die het onderzoek leidde met geoloog Ken Thomson. Deze ontdekking kan volgens Gaffney dienen als een waarschuwing voor de impact die klimaatverandering teweeg kan brengen.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van seismische olie-exploratie technologie om het gebied in kaart te brengen. De wetenschappers hebben een landkaart van het gebied gemaakt, waarop rivieren, grote meren en heuvels zijn te zien.

Landbrug
"Men dacht altijd dat dit een landbrug was die door mensen werd gebruikt om naar het Britse eiland te komen, maar de waarheid is geheel anders", aldus professor Gaffney volgens de Britse krant The Guardian. Hij denkt dat het gebied dicht bevolkt was. De inwoners leefden in families in hutjes en jaagden op dieren zoals herten.