Neoweb.nl

Sevilla: elektriciteitscentrale op zonne-energie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 409
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Sevilla: elektriciteitscentrale op zonne-energie
« on: March 31, 2007, 12:25:23 PM »
Eerste elektriciteitscentrale op zonne-energie

bron:nu.nl

SEVILLA/BRUSSEL - In de Spaanse stad Sevilla is vrijdag Europa's eerste commerciƫle elektriciteitscentrale op zonne-energie geopend. De zonthermische centrale geeft genoeg stroom voor 10.000 mens.

De centrale is gedeeltelijk betaald met EU-subsidies. Brussel vindt de techniek een lichtend voorbeeld: "Deze nieuwe technologie geeft Europa een nieuwe kans om klimaatverandering te bestrijden en zeker te zijn van energielevering", zei Europees Commissaris Andris Pieblags (Energie) ter gelegenheid van de ingebruikname.

Kaart
Onderzoekers van de Europese Commissie presenteerden vrijdag een gedetailleerde kaart met de gunstigste locaties voor zonnekracht. Vooral Spanje en Middellandse Zee-eilanden zijn ideale locaties. Nederland is half zo geschikt als Spanje.

Dit soort kaarten zijn van onschatbare waarde om de milieudoelen te halen, vindt de Europese Commissie. De EU heeft immers als doel gesteld dat 20 procent van alle energie in 2020 moet zijn opgewekt door duurzame bronnen, zoals windmolens en zonne-energie.

CO2 uitstoot reductie
De nieuwe centrale 25 kilometer buiten Sevilla voorkomt de uitstoot van zo'n 16.000 ton broeikasgas CO2 per jaar. De 11 MegaWatt centrale van energiebedrijf Abengoa kostte 35 miljoen euro. De EU betaalde daar 5 miljoen euro aan mee. Het moet de eerste zijn van een reeks soortgelijke centrales in de regio, met een vermogen van 300 MegaWatt in 2013.

Milieu-organisatie Greenpeace ziet grote kansen voor de zonthermische techniek. Spiegels versterken de zonnekracht zo dat water wordt omgezet in stoom, die turbines aandrijft. "De economische kansen zijn sensationeel", zegt Hans Altevogt, campagneleider klimaat.

"Als ze in Zuid-Europa zo doorgaan, kan het de bouw van kolencentrales voorkomen. Als je de Sahara er maar vol genoeg mee zet, kun je zelfs genoeg stroom opwekken voor heel Europa."

willem1940

Re: Sevilla: elektriciteitscentrale op zonne-energie
« Reply #1 on: June 04, 2007, 07:13:25 PM »
Sahara .... het water zal dan te duur zijn, voor stoom-opwekking. Misschien wel een kans voor een variant Stirling-motor, die dan wel gewone lucht moet kunnen gebruiken, geen speciaal gas.

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Sevilla: elektriciteitscentrale op zonne-energie
« Reply #2 on: June 04, 2007, 10:45:42 PM »
Je kan de stoom toch hergebruiken? Het water tot stoom verhitten en daarna weer condenseren in een gesloten systeem.
« Last Edit: June 04, 2007, 10:56:08 PM by merkator »

willem1940

Re: Sevilla: elektriciteitscentrale op zonne-energie
« Reply #3 on: June 11, 2007, 08:53:20 PM »
Je kan de stoom toch hergebruiken? Het water tot stoom verhitten en daarna weer condenseren in een gesloten systeem.
Ja, klopt; er zijn dan echter toch nog verliezen en ik weet niet hoe groot die zijn. Bovendien las ik over geheimzinnig "bederf" van water dat herhaaldelijk verhit en gekoeld wordt in grote systemen maar ik weet niet meer precies hoe dat ging en waardoor. Er ontstond een zwaar, stroperig aandeel in de vloeistof.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.794
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Sevilla: elektriciteitscentrale op zonne-energie
« Reply #4 on: June 14, 2007, 09:28:05 AM »
het lijkt met dat je met een beetje creatieve oplossingen makkelijk wat energie kan gebruiken om het benodigde water te maken, of via oppompen of via groot transport naar de betreffende zonnekrachtcentrales kan rijden.

Het lijkt me niet dat water het grootste struikelblok is. Eerder de bereidheid van politici en landen met veel zon.

Marokko zou wel een mooie plek zijn om dit grootschalig neer te zetten.
Marokko is behoorlijk pro-Westers en kan wel een economische impuls gebruiken.