Neoweb.nl

Nanodraden vertienvoudigen capaciteit lithium-ion-accu's

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Nanodraden vertienvoudigen capaciteit lithium-ion-accu's
« on: December 21, 2007, 09:40:52 AM »
Nanodraden vertienvoudigen capaciteit lithium-ion-accu's

Door gebruik te maken van silicium-nanodraden hebben onderzoekers van de universiteit van Stanford oplaadbare lithium-ion-accu's ontwikkeld die tien keer zoveel energie leveren als met bestaande technologie mogelijk is.

Zeven onderzoekers van de Stanford Universtity hebben hun vinding deze week beschreven in Nature Nanotechnology. De opslagcapaciteit van lithium-ion-accu's wordt begrensd door de hoeveelheid lithium die de anode kan bevatten. Deze anode bestaat meestal uit koolstof, terwijl silicium voor een veel grotere capaciteit kan zorgen. Het nadeel van silicium is echter dat het in omvang toeneemt als het positief geladen lithium-atomen opneemt tijdens het opladen, en krimpt als lithium aan het silicium wordt onttrokken tijdens het gebruik. Deze cyclus zorgt ervoor dat het silicium verpulvert, waardoor de prestaties van de accu afnemen.

De Amerikaanse wetenschappers hebben dit probleem omzeild door het lithium in een woud van minuscuul kleine silicium nanodraden te plaatsen. De draden worden vier keer zo groot als ze lithium opnemen, maar breken niet, in tegenstelling tot andere silicium-vormen.

'Gezien de volwassen infrastructuur die rond het gebruik van silicium bestaat, kan deze technologie snel uitgerold worden', denkt Yi Cui van het onderzoeksteam. Accu's kunnen laptops in dat geval van twintig uur stroom voorzien in plaats van twee uur, maar Cui denkt dat bijvoorbeeld ook fabrikanten van elektrische auto's geïnteresseerd zullen zijn in de technologie.

bron: Tweakers.net

links:
http://news-service.stanford.edu/news/2008/january9/nanowire-010908.html

Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Re: Nanodraden vertienvoudigen capaciteit lithium-ion-accu's
« Reply #1 on: December 21, 2007, 08:35:28 PM »
Een batterij/accu met één staaf oxideert en is daarmee snel uitgewerkt, terwijl er nog een groot deel van de chemische stoffen niet heeft gereageerd.
Als je een hele fijne bedrading maakt, heb je dus veel meer reagerend oppervlak en dus een grotere  energie output.

Of werkt dit principe niet zo?