Neoweb.nl

'Jonge aap heeft beter geheugen dan mens'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
'Jonge aap heeft beter geheugen dan mens'
« on: December 05, 2007, 09:22:34 AM »
'Jonge aap heeft beter geheugen dan mens'

AMSTERDAM - Jonge apen hebben een uitzonderlijk goed geheugen, blijkt uit een studie van Japanse wetenschappers. Het geheugen blijkt zelfs vele maten beter dan dat van een volwassen mens, meldt Reuters.
 
De Japanse onderzoekers, onder leiding van professor Tetsuro Matsuzawa van de Kyoto University, publiceren de resultaten van het jarenlange onderzoek dinsdag in het US journal Current Biology. Uit diverse experimenten blijkt dat de jonge dieren nummers kunnen onthouden die een fractie van een seconde op een beeldscherm hebben gestaan. 

In het onderzoek komt naar voren dat mensen een deel van hun geheugen in de evolutie zijn kwijtgeraakt, om andere capaciteiten te kunnen versterken. "De capaciteit van het brein kent een maximum. Het zou kunnen dat de mens een deel heeft ingeleverd om te kunnen investeren in iets als meertaligheid", zei Matsuzawa tegen de Japanse media.

Fotografisch geheugen
Van de jonge chimpansees wordt vermoed dat ze een fotografisch geheugen hebben, of in ieder geval het vermogen een gedetailleerde setting of complexe situatie langer vast te houden in het geheugen.

Het onderzoek is gedaan onder drie vrouwelijke chimpansees en hun kinderen. Uit diverse testen kwam naar voren dat de apen in zowel snelheid als nauwkeurigheid beter waren dan studenten van de Japanse universiteit, zelfs als de dieren daarbij gestoord werden door hevige geluiden.

bron:NU.nl