Neoweb.nl

StatoilHydro start met productie drijvende windturbines (Hywind)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.076
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
StatoilHydro start met productie drijvende windturbines      

TECHNIP staat op het punt om te beginnen met de bouw van de Hywind, de drijvende windturbine ontworpen door StaoilHydro. Na productie zullen de windturbines worden vastgemaakt aan drie lijnen die aan de zeebodem worden bevestigd. Het bedrijf verwacht ongeveer 80 miljoen dollar te moeten investeren in het project en wil in de herfst van 2009 beginnen met het plaatsen van de turbines. Het doel van de test is (behalve het testen van het huidige design) het reduceren van de kosten van drijvende windturbines zodat het kan concurreren met conventionele energieopwekking. De testopstelling zal komen te staan in de buurt van Stavanger in Noorwegen, ongeveer 10 kilometer uit de kust.

Het project combineert bekende technologien op een innovatieve manier. Een 2.3 megawatt turbine zal worden geplaatst op de top van een "Spar-Buoy" (simpel gezegd een lange paal) die ook gebruikt wordt voor het productieplatformen voor olie. "We hebben onze offshore expertise verplaatst van de olie- en gasindustrie naar de windindustrie om een nieuwe vorm van offshore windenergie mogelijk te maken", aldus Alexandra Bech Gjorv, hoofd nieuwe energie bij StatoilHydro.

De drijvende Hywind windturbine zal rotorbladen hebben van 80 meter in diameter. De installatie zal ongeveer 100 meter boven het zeeniveau uitkomen en aan de zeebodem worden bevestigd met drie lijnen. Door het unieke design kan de turbine geplaatst worden in water van 120 tot 700 meter, iets wat (nog) niet mogelijk is voor staande windturbines. "Het plaatsen van windturbines in zee schept nieuwe mogelijkheden. De wind is sterker en meer consistent, de oppervlakten zijn good en er zijn minder uitdagingen die we met landprojecten tegenkomen", zei Bech Gjorv.

Het Hywind project wordt ondersteund door verschillende andere organisaties. Siemens is verantwoordelijk voor het bouw van de turbine, Technip zal het drijvende element bouwen en de installatie plaatsen. Nexans zal de kabels trekken richting het vasteland en Haugaland Kraft zal de aansluiting op land maken. Daarnaast zal Enova het project ondersteunen doormiddel van een kapitaalinjectie van ongeveer 11.5 miljoen dollar. "Drijvende windenergie is geen volwassen technologie en de weg naar commercialisatie en toepassing op grote schaal is nog land. Onderzoek en verbetering van de technologie is daarom een belangrijk aspect van het project."

SINTEF heeft een drie meter hoog model al succesvol getest in Trondheim. "Als dit pilotproject slaagt hebben we een grote stap gezet in de richting van offshore windenergie. Drijvende windturbines kunnen een groot aandeel hebben als schone energieopwekker, maar er zijn nog grote technische en commerciele uitdagingen die eerst moeten worden overwonnen. Als we willen slagen moeten we daarom ook nauw samenwerken met de autoriteiten."

Bron: [urlhttp://www.energieportal.nl/Nieuws/Windenergie/StatoilHydro-start-met-productie-drijvende-windturbines-3870.html]Energieportal.nl[/url]