Neoweb.nl

Onderzoekers ontwikkelen flexibele, transparante zonnecellen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers ontwikkelen flexibele, transparante zonnecellen
« on: October 06, 2008, 12:08:55 PM »
Onderzoekers ontwikkelen flexibele, transparante zonnecellen

Onderzoekers van de universiteit van Illinois zijn erin geslaagd om efficiƫnte zonnecellen te fabriceren die als bijzondere eigenschap hebben dat ze flexibel en transparant zijn. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Nature Materials.

Om de dunne zonnecellen te produceren maken de onderzoekers gebruik van conventionele single crystal siliciumwafers, waar met een speciale etstechniek kleine stukjes van worden gesneden. Deze scherven, tien tot honderd keer dunner dan een wafer, worden daarna voorzichtig overgezet op een flexibel oppervlak. De laatste stap bestaat uit het elektrisch verbinden van de afzonderlijke cellen.

"We kunnen de zonnepanelen dusdanig dun maken dat deze op een plastic laag geplakt en opgerold kunnen worden", aldus John Rogers van de universiteit van Illinois. "Ze kunnen ook als gekleurde coating gebruikt worden in bijvoorbeeld getint glas van auto's". Volgens Rogers, leider van het onderzoeksproject, zitten er nog wel wat haken en ogen aan de technologie: "Het is robuust en zeer efficiƫnt, maar in de huidige vorm zijn de zonnecellen nog behoorlijk bros". De technologie is in licentie gegeven aan de startup Semprius Inc. in North Carolina.

Hoewel de productiemethode van de onderzoekers nieuw is, worden dunnefilm-zonnecellen op basis van silicium al langer geproduceerd, onder meer door United Solar Ovonic. Ook dunnefilm-zonnecellen op basis van organische stoffen zijn mogelijk. Deze hebben als voordeel dat ze goedkoop te produceren zijn, waar helaas een laag rendement tegenover staat.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.reuters.com/article/marketsNews/idINN0529459920081005?rpc=44
http://www.uni-solar.com/interior.asp?id=102